گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم

گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم

بیماری گلوکوم که در بین مردم به بیماری آب سیاه چشم معروف است، به آسیب عصبی چشم ناشی از افزایش فشار داخل چشمی گفته می شود. گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار چشم اگر به موقع انجام نشود، باعث اختلال جدی در بینایی فرد می شود. در ادامه‌ی این مطلب، به بررسی بیماری گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم و موارد مربوط به آن می پردازیم.

به طور طبیعی، مایعی به نام مایع آبی در چشم ما وجود دارد و این مایع داخل چشمی به روش هایی از چشم خارج می شود. در بیماری گلوکوم، انسدادی در مجرای خروجی مایع داخل چشمی ایجاد می شود که با چشم غیر مسلح دیده نمی شود و این افزایش مایع داخل چشمی، باعث افزایش فشار داخل چشم می شود. افزایش فشار داخل چشم نیز به عصب بینایی آسیب می رساند.

افزایش غیرطبیعی فشار داخل چشم که به طور کاملا اتفاقی با معاینه معمول چشم توسط چشم پزشک تشخیص داده می شود، ممکن است نشانه اولیه گلوکوم باشد. این بیماری با افزایش فشار داخل چشم به همراه افزایش فرورفتگی دیسک بینایی (افزایش Cup/disc ratio) و نقص در میدان بینایی مشخص می شود. تقریبا ۰/۷-۰/۴ درصد از افراد بالای ۴۰ سال و ۳-۲ درصد از افراد بالای ۷۰ سال، گلوکوم اولیه زاویه باز دارند. بیماری گلوکوم در افراد سیاه پوست شایع تر است.

گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار چشم؛ انواع گلوکوم

گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار چشم؛ انواع گلوکوم

گلوکوم را بر اساس علت بروز می توان به دو دسته گلوکوم اوليه و گلوکوم ثانویه دسته بندی کرد. دسته بندی دیگر بیماری بر اساس آناتومی اتاقک جلویی چشم می باشد. طبق این دسته بندی، گلوکوم به دو دسته گلوکوم با زاویه باز و گلوکوم با زاویه بسته، تقسیم بندی می شود. دسته بندی دیگری هم بر اساس زمان بروز بیماری وجود دارد که گلوکوم را به سه دسته نوزادی، جوانی و بزرگسالی دسته بندی می کند.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » گلوکوم و درمان لیزری ؛ توضیح جامع بیماری آب سیاه چشم و درمان آن

[/box]

گلوکوم بطور کلی در 4 گروه قابل بررسی است:

1) گلوکوم مزمن زاویه باز اولیه (آب سیاه مزمن)

این شایع ترین نوع گلوکوم است و در نتیجه انسداد زاویه چشم که مسئول تخلیه مایع داخل چشمی است رخ می دهد و باعث افزایش تدریجی فشار داخل چشم شود. اگر این افزایش فشار باعث آسیب عصب بینایی شود، به آن گلوکوم مزمن زاویه باز می گویند. بیش از 90 درصد از بیماران مبتلا به گلوکوم بزرگسالان به این نوع گلوکوم مبتلا هستند.

گلوکوم مزمن با زاویه باز می تواند باعث سایش آهسته عصب بینایی شود. تا زمانی که آسیب عصب بینایی خیلی زیاد نشود، بیمار ممکن است از مشکل آگاه نباشد. در درمان این نوع گلوکوم، قطره های چشمی عمدتاً برای کاهش فشار داخل چشم و محافظت از عصب بینایی استفاده می شود. اگر فشار داخل چشم کاهش پیدا نکند، درمان جراحی اعمال شود.

گلوکوم زاویه بسته

2) گلوکوم زاویه بسته

گاهی اوقات زاویه تخلیه چشم به صورت ناگهانی مسدود می شود. ریشه عنبیه که قسمت رنگی چشم است می تواند زاویه تخلیه چشم را مسدود کرده و باعث بسته شدن آن شود. فشار داخل چشم به سرعت افزایش می یابد.

علائم گلوکوم زاویه بسته (ناگهانی) با زاویه بسته عبارتند از: اختلال دید ناگهانی، درد شدید چشم، سردرد، دیدن هاله های رنگی در اطراف نور، حالت تهوع و استفراغ. گلوکوم زاویه بسته نیاز به درمان فوری دارد. پس از تشخیص، درمان دارویی بلافاصله شروع می شود، سپس لیزر درمانی یا روش جراحی باز کردن پنجره به عنبیه به نام iridectomy استفاده می شود. اگر به موقع درمان نشود، احتمال از دست دادن بینایی بسیار زیاد است.

3) گلوکوم ثانویه

زمانی اتفاق می افتد که به دلیل خاصی از خروج مایع داخل چشمی جلوگیری شود. گلوکوم ثانویه ممکن است در نتیجه تصادفات، استفاده از داروهای خاص (کورتیزون و غیره)، تومورها، التهاب ها، تشکیل عروق خونی غیر طبیعی (دیابت پیشرفته و غیره) ایجاد شود. برای درمان ، داروهایی که فشار داخل چشم را کاهش می دهند، استفاده می شود.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

4) گلوکوم مادرزادی

این نوع گلوکوم، بسیار نادر است. در گلوکوم مادرزادی، زاویه تخلیه چشم از بدو تولد و به صورت غیر طبیعی مسدود است. از دید فرزندان خانواده؛ ممکن است متوجه بزرگی چشم (الاستیسیته تر از چشم بالغ)، کدر شدن، آبریزش چشم ها و حساسیت شدید چشم شود.

کودک باید بلافاصله نزد چشم پزشک برده شود. درمان گلوکوم مادرزادی، انجام جراحی است. اگر اولین جراحی موفقیت آمیز نباشد، ممکن است نیاز به جراحی دوم یا حتی سوم باشد. بعد از جراحی در صورت لزوم از قطره چشمی برای متعادل کردن فشار داخل چشم استفاده می شود.

گلوکوم با قطره های چشمی که فشار داخل چشم را کاهش می دهد درمان می شود. گزینه جراحی یا مداخله لیزری گزینه دیگری است که برای کاهش فشار داخل چشم استفاده می شود. برخی از بیماران ممکن است به بیش از یک مداخله جراحی نیاز داشته باشند.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » استرابیسم یا لوچی چیست؟ + روش درمان انحراف چشم

[/box]

علائم گلوکوم

علائم گلوکوم

متاسفانه در مراحل اولیه، گلوکوم هیچ علامت و نشانه ای وجود ندارد.

[tie_list type=”plus”]

  • سردرد و درد اطراف چشم، در طول روز توسط برخی از بیماران بیان می شود؛
  • گاهی اوقات بیماران در هنگام افزایش فشار داخل چشمی در طول روز از تاری دید موقت شکایت دارند و از مشاهده حلقه‌هایی در اطراف چراغ‌ها شکایت می کنند؛
  • احساس سفتی در چشم؛
  • درد فقط هنگام فشار دادن به چشم نیز از شکایت برخی از بیماران است؛
  • نقص میدان بینایی در مراحل پیشرفته (دید تونلی)؛
  • نقص در مرکز بینایی؛
  • درد متوسط تا شدید چشم؛
  • قرمزی چشم ها و اشک ریزش؛
  • نورگریزی و حساسیت شدید به نور.

[/tie_list]

ریسک فاکتورها و عوامل ایجاد کننده بیماری گلوکوم

[tie_list type=”plus”]

  • سن بالا؛
  • نژاد سیاه پوست؛
  • سابقه صدمات قبلی بر چشم؛
  • کم بودن ضخامت قرنیه؛
  • فشار دیاستولی پایین؛
  • دیابت؛
  • پرفشاری خون؛
  • هیپوتیروئیدی؛
  • نزدیک بینی؛
  • استفاده از کورتیکواستروئیدهای خوراکی و موضعی.

[/tie_list]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل فمتو اسمایل چیست ؟ مزایا،معایب،قیمت

[/box]

تشخیص گلوکوم

تشخیص گلوکوم

گلوکوم سبب کاهش بینایی پیشرونده بدون علامت و بی سروصدایی می شود که تا زمانی که قسمت وسیعی از میدان بینایی را از بین نبرده است، تشخیص داده نمی شود، افتالموسکوپی جهت تعیین فرورفتگی (Cupping) دیسک بینایی و تونومتری برای اندازه گیری فشار داخل چشم باید به عنوان بخشی از معاینه معمول چشم پزشکی برای تمام بیماران بالای ۳۵ سال در نظر گرفته شود.

این مسئله بخصوص در بیماران با سابقه خانوادگی مثبت بیماری گلوکوم، حائز اهمیت است و همچنین برای گروه های پرخطر نظیر سیاهپوستان باید از ۳۵ سالگی هر دو سال یکبار و از ۵۰ سالگی، سالانه یک الی دو بار، مورد معاینه کامل چشم پزشکی قرار گیرند.

یک نکته مهم در درمان گلوکوم

مهمترین مسئله در درمان گلوکوم، استفاده از قطره های چشمی در زمان توصیه شده توسط پزشک است. در درمان دارویی، باید قطره یا قطره چشم را در فواصل منظم یک یا چند بار در روز بچکانید. استفاده از قطره در زمان های مشخص؛ اثربخشی درمان را افزایش می دهد و افت فشار داخل چشمی موثرتری را فراهم می کند.

قطره های چشمی که برای کاهش فشار چشم استفاده می شود، عوارض جانبی سیستمیک خاصی را به همراه دارد. در این زمینه، در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی که بر زندگی روزمره شما تاثیر می گذارد، مانند تنگی نفس یا ضربان قلب نامنظم، فوراً با چشم پزشک خود تماس بگیرید. پزشک شما را به جایگزین دیگری راهنمایی می کند.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

 گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم

درمان جراحی گلوکوم در گلوکوم زاویه باز اولیه به چندین دلیل ممکن است ضرورت پیدا کند:

[tie_list type=”lightbulb”]

  • عدم کنترل فشار داخل چشمی علیرغم استفاده از حداکثر تعداد و مقدار داروهای ضد گلوكوم این مقدار از دارو ممکن است باعث مسمومیت شود و یا منجر به عدم همکاری بیمار شود.
  • واکنش های آلرژیک بیمار به داروها.
  • کاتاراکت؛ بیمارانی که تحت درمان طبی گلوکوم قرار دارند بیشتر دچار کاتاراکت می شوند به این ترتیب خارج کردن کاتاراکت را می توان بطور همزمان با عمل جراحی گلوکوم انجام داد.
  • بیمار بر اثر نیاز به دقت زیاد در مصرف دارو دچار افسردگی و وسواس شده باشد.

[/tie_list]

جراحی‌های گلوکوم شامل ترابکولکتومی با برش میکروسکوپی (با یا بدون کاشت میکرو شانت اکسپرس)، کاشت شانت لوله‌ای (شانت یک دستگاه تخلیه آب سیاه است) و سیکلو فوتوکواگولاسیون است. همچنین روش های جدیدتری به نام MIGS یا جراحی گلوکوم کم تهاجمی وجود دارد. هر نوع جراحی گلوکوم کاربردها، مزایا و معایب منحصر به فردی دارد. هنگام بررسی جراحی گلوکوم، باید با جراح خود در مورد خطرات و مزایای جراحی خاصی که ممکن است تحت آن قرار بگیرید، بحث مفصلی داشته باشید.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » شالازیون چیست و چطور باید درمان شود؟

[/box]

توصیه های عمومی قبل از درمان گلوکوم

توصیه های عمومی قبل از درمان گلوکوم

حتماً در مورد وجود یک بیماری سیستمیک اضافی به چشم پزشک خود هشدار دهید. اگر دارو مصرف می کنید، مطمئن شوید که آیا این داروها با قطره های چشمی شما تداخل دارند یا خیر.

هنگامی که به غیر از چشم پزشک خود به پزشک دیگری (پزشک قلب، پزشک خانواده یا پزشک شاخه دیگر) مراجعه می کنید، حتماً باید به پزشک خود اطلاع دهید که مبتلا به گلوکوم هستید.

در نظر بگیرید که گلوکوم ممکن است ارثی باشد و در این زمینه به بستگان درجه یک خود هشدار دهید که معاینه جامع چشم از جمله اندازه گیری فشار چشم را انجام دهند.

مهم ترین مسئله ای که نباید فراموش شود این است که از انجام معاینات میدان بینایی خود با توصیه چشم پزشک خود غافل نشوید تا از دست دادن زودهنگام میدان بینایی که ممکن است در اثر گلوکوم ایجاد شده باشد، را تشخیص دهید.

لازم به ذکر است که گلوکوم یک بیماری پیشرونده است و نیاز به درمان مادام العمر دارد. معاینه و آزمایش های منظم چشم برای تشخیص به موقع تغییرات ناشی از گلوکوم ضروری است.

شرایط لازم برای جراحی کاهنده فشار داخل چشم

جراحی‌های گلوکوم شامل ترابکولکتومی با برش میکروسکوپی (با یا بدون کاشت میکرو شانت اکسپرس)، کاشت شانت لوله‌ای (شانت یک دستگاه تخلیه آب سیاه است) و سیکلو فوتوکواگولاسیون است.

همچنین روش های جدیدتری به نام MIGS یا جراحی گلوکوم کم تهاجمی وجود دارد. هر نوع جراحی گلوکوم کاربردها، مزایا و معایب منحصر به فردی دارد. هنگام بررسی جراحی گلوکوم، باید با جراح خود در مورد خطرات و مزایای جراحی خاصی که ممکن است تحت آن قرار بگیرید، بحث مفصلی داشته باشید.

آمادگی های پیش از جراحی کاهنده فشار داخل چشم

هرگز نباید داروهای مصرفی خود را بدون مشورت با پزشک قطع یا تغییر دهید.علاوه بر این، باید به پزشک خود در مورد سایر مشکلات سلامتی خود و داروهایی که در درمان چشم استفاده می کنید, اطلاع دهید.

اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید, باید با چشم پزشک خود صحبت کنید و دستورالعمل های او را در مورد ادامه یا قطع دارو قبل از جراحی دنبال کنید. روز قبل از عمل بهتر از حمام کنید و صبح روز عمل هیچ گونه ماده شوینده یا آرایشی به پوست صورت و اطراف چشم خود نزنید.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » لنز تماسی چیست؟ معرفی انواع لنز تماسی و مدت زمان استفاده از آنها

[/box]

آمادگی بیمار در حین جراحی کاهنده فشار داخل چشم

آمادگی بیمار در حین جراحی کاهنده فشار داخل چشم

هدف درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم، ايجاد راه خروج جهت تخليه مايع تجمع یافته داخل چشم است.  قبل از شروع انجام جراحی داروهايي جهت کاهش استرس و آرام شدن بیمار تجویز می شود.

سپس چشم با تزريق داروی بی حسی، بي حس مي شود. جراح قطعه کوچکی از بافت سفيد چشم (صلبيه) را برداشته و این کار باعث به وجود آمدن کانال کوچکي براي تخليه مايع درون چشم مي شود. سپس قسمت سفيد چشم، با لايه نازک و شفافي از ملتحمه پوشانده مي شود.

مايع از مجراي ايجاد شده و از زير ملتحمه اي که روي آن را پوشانده عبور کرده و از داخل چشم خارج مي شود. لازم به ذکر است که ممکن است یک تورم کوچک سفید رنگ در ظاهر چشم، پس از درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم به وجود بیاید که طبیعی می باشد.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

مراقبت های بعد از عمل گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم

اگر شما مبتلا به گلوکوم تشخیص داده شده اید، ایجاد چند تغییر در زندگی شما مفید خواهد بود. فعالیت های خاصی که سبب افزایش فشار داخل چشم می شوند، شناخته شده است. این فعالیت ها شامل وزنه برداری، تمرینات بدنسازی، تمرینات یوگا و گرفتن وضعیت بدن به صورت برعکس است.

بنابراین، اگر شما مبتلا به گلوکوم هستید، اجتناب از چنین فعالیت هایی برای شما ضروری است. علاوه بر این، برای بیمارانی که به دلیل گلوکوم دچار کاهش دید قابل توجهی شده اند، سازماندهی مجدد فعالیت های روزانه خود برای دور نگه داشتن آنها از حوادث و خطرات مفید خواهد بود.

علاوه بر این، نباید فراموش کرد که سلامت شما باید به طور کلی مورد ارزیابی قرار گیرد. به عنوان مثال، خلاص شدن از شر اضافه وزن، انجام ورزش های هوازی منظم (مانند پیاده روی)، ترک سیگار و درمان و کنترل بیماری هایی مانند فشار خون بالا و دیابت که بر گردش خون در کل بدن شما و در نتیجه تغذیه عصب بینایی اثر می گذارد، است.

در این راستا موضوع دیگری که به ویژه بیماران مبتلا به فشار خون باید به آن توجه داشته باشند این است که از کاهش بیش از حد فشار خون، در هنگام خواب در شب پرهیز شود. افت بیش از حد فشار در شب می تواند باعث آسیب به عصب بینایی در هنگام خواب شود.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل لازک چشم چیست؟ مزایا، عوارض و قیمت لازک ( راهنمای کامل )

[/box]

گلوکوم و درمان جراحی کاهنده فشار چشم

سایر نکات مهمی که باید بعد از جراحی گلوکوم باید رعایت شوند، عبارتند از:

[tie_list type=”lightbulb”]

  • پس از انجام جراحی کاهنده فشار داخل چشم نیاز به مراجعه مکرر به جراح چشم پزشک خواهید داشت پس سعی کنید در موعد مقرر به چشم پزشک مراجعه کنید.
  • امکان تاری دید چشم، اشک ریزش، سوزش و خشکی چشم بعد از عمل وجود دارد که تا یک یا دو هفته بهبود می یابد.
  • جهت کنترل درد پس از جراحی گلوکوم، می توان از مسکن هایی مانند قرص استامینوفن استفاده کرد.
  • پس از جراحی گلوکوم از خوابیدن به سمت چشم عمل شده و روی شکم و خم شدن طولانی یا برداشتن اجسام سنگین، خودداری کنید.
  • پس از جراحی با استفاده از محافظ پلاستیکی چشم از تاثیر هرگونه ضربه و ورود اجسام خارجی به چشم جلوگیری کنید. محافظ پلاستیکی قابل شستشو می باشد روزانه با آب و صابون بشویید و خشک کنید سپس بر روی چشم خود قرار دهید.
  • در هنگام قرارگیری در معرض نور بیش از حد روشن، از عینک آفتابی طبی استفاده کنید و در مورد ادامه استفاده از لنزهای تماسی با پزشک مشورت نمایید.
  • از استفاده از هرگونه مواد آرایشی تا یک ماه بعد از درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم پرهیز کنید.
  • از مالیدن چشم ها و سرفه، عطسه، تکان ناگهانی و شدید سر و زور زدن به هنگام اجابت مزاج خودداری کنید.
  • زمان مناسب برای حمام کردن بعد از جراحی را حتما از پزشک بپرسید و بهتر است هنگام استحمام از شامپو و صابون بچه استفاده کنید.

[/tie_list]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل لیزیک چشم چیست ؟ مزایا، معایب و قیمت عمل لیزیک (راهنمای کامل)

[/box]

مزایا و عوارض جراحی کاهنده فشار داخل چشم در بیماری گلوکوم

مانند هر عمل دیگری، خطرات مرتبط با جراحی گلوکوم وو درمان جراحی کاهنده فشار داخل چشم وجود دارد. با این حال، توجه به این نکته مهم است که جراحی نرخ موفقیت بسیار بالایی در کاهش قابل توجه پیشرفت گلوکوم دارد. برخی از این عوارض عبارتند از:

عوارض

[tie_list type=”cons”]

  • از دست دادن بینایی
  • خونریزی در چشم و ترشحات چرکی
  • عفونت
  • فشار پایین چشم (یا هیپوتونی)
  • تشکیل آب مروارید
  • مشکلات قرنیه (لایه شفاف جلویی چشم شما)
  • خشکی، سوزش و واکنش های آلرژیک در چشم

[/tie_list]

مزایا

[tie_list type=”checklist”]

  • کاهش فشار داخل چشمی و جلوگیری از ایجاد آسیب های جدی به عصب بینایی چشم
  • افزایش قدرت بینایی فرد
  • کاهش سردرد و دردهای چشمی ناشی از بیماری گلوکوم
  • جلوگیری از به وجود آمدن مشکلات حاد بینایی
  • با انجام جراحی گلوکوم، میزان وابستگی فرد به استفاده مکرر و زیاد از داروها و قطره های چشمی دارای عوارض جانبی کاهش می یابد.

[/tie_list]

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
دکتر محبی یکی از خوش اخلاق ترین دکتر هایی هستن که من به عمرم دیدم. ایشون توی کارشون هم تجربه فوق العاده ای دارن. هم خودم هم چندتا از اعضای خونوادم پیش ایشون عمل کردیم و کلا دیگه عینک نمیزنیم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
واقعا فکرشم نمیکردم با یه عمل ساده و در عرض چند دقیقه تا این اندازه بیناییم تغییر کنه. از دکتر محبی و تیم حرفه ایشون تشکر میکنم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
بعد از هشت سال عینک زدن بالاخره از شر عینک زدن خلاص شدم. انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چیز با کیفیت تر شده. حس فوق العاده ایه.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
با وجود اینکه تازه از اتاق عمل بیرون اومده بودم اما وضوح دیدم چند برابر شده بود. طوری که راحت میتونستم ساعت رو بخونم. فکرشم نمیکردم یه روزی بتونم بدون عینک تا این حد واضح ببینم.
قبل
بعدی

به مشاوره نیاز داری؟

کافیه روی دکمه زیر کلیک کنید و نام نام خانوادگی و شماره تماست رو برای ما ارسال کنی. کارشناس های تیم جراحی چشم در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.