لنز تماسی چیست؟ معرفی انواع لنز تماسی و مدت زمان استفاده از آنها

لنز تماسی چیست ؟

لنزهای ساخته شده از مواد خاصی که برای اصلاح عیوب انکساری چشم به سطح جلویی قرنیه متصل می شوند، لنز تماسی نامیده می شوند. این لنزها در سطح جلویی قرنیه قرار می گیرند و دید واضح تری را ارائه می دهند. افرادی که به هر دلیلی مایل به استفاده از عینک نیستند، ترجیح می دهند از لنزهای تماسی استفاده کنند.

عیوب انکساری قابل اصلاح با لنزهای تماسی شامل، نزدیک بینی (قدرت انکسار چشم بیشتر از حد طبیعی است)، دوربینی (قدرت انکسار چشم کمتر از حد طبیعی است)، آستیگماتیسم (نابرابری قدرت انکساری چشم در ربع های مختلف)، پیرچشمی (از دست دادن دید نزدیک به دلیل افزایش سن) است. در حالی که لنز تماسی می تواند اصلاح کاملی را در سه مورد از این چهار مشکل بینایی ایجاد کند، اما کاربرد آن در درمان پیرچشمی، محدود است.

لنز تماسی چیست ؟ انواع لنزهای تماسی

لنز تماسی چیست ؟ انواع لنزهای تماسی

لنز تماسی یکی از اختراعات بشر در عصر جدید است که به افرادی که نمیتوانند عمل جراحی لیزری برای حذف عینک را تجربه کنند، کمک میکند تا عینک را کنار بگذارند.

انواع لنزهای تماسی با توجه به جنس لنز

بسته به نوع ماده عدسی که از آن ساخته شده اند، چهار نوع لنز تماسی وجود دارد:

1) لنزهای تماسی نرم

لنزهای نرم از پلاستیک های ژل مانند و حاوی آب به نام هیدروژل ساخته شده اند. این لنزها بسیار نازک و انعطاف پذیر هستند و به خوبی روی قرنیه چشم قرار می گیرند. بسته به نفوذپذیری اکسیژن و محتوای آب در این نوع لنزها، می توانند برای مدت طولانی در چشم بمانند. در صورت استفاده صحیح، آسیبی به چشم نمی زنند، اما در صورت عدم توجه، ممکن است مانند همه لنزها، مشکلات آلرژیک ایجاد کنند. زیر گروه های زیادی از لنزهای تماسی نرم وجود دارد.

2) لنزهای تماسی  هیدروژل سیلیکون

لنزهای هیدروژل سیلیکون نوع پیشرفته‌ای از لنزهای تماسی نرم هستند که نسبت به لنزهای هیدروژل معمولی متخلخل‌تر هستند و اجازه می‌دهند اکسیژن بیشتری به قرنیه برسد. در واقع، لنزهای هیدروژل سیلیکون 5 برابر بیشتر از لنزهای هیدروژل معمولی اکسیژن به قرنیه می‌رسانند. افزایش تامین اکسیژن چشم به طور بالقوه برای افرادی که از لنز استفاده می کنند، مفید است.

3) لنزهای تماسی PMMA

این نوع لنز تماسی از یک ماده پلاستیکی سخت و شفاف، به نام پلی متیل متاکریلات (PMMA) ساخته شده است که به جای شیشه در پنجره های نشکن استفاده می شود. لنزهای PMMA از لحاظ اصلاح دید بسیارعالی هستند. با این حال، اکسیژن را به چشم نمی رسانند و سازگاری با لنزهای PMMA برای بیماران ممکن است، دشوار باشد.

4) لنزهای تماسی نفوذپذیر گاز (عدسی سخت)

این محصولات، لنزهای GP یا RGP نیز نامیده می شوند. لنزهای نفوذپذیر گاز، لنزهای تماسی سفت و سختی هستند که ظاهر و احساسی شبیه لنزهای PMMA دارند، اما نفوذپذیری اکسیژن بسیار بیشتری نسبت به لنزهای PMMA دارند و می‌توانند هنگام پلک زدن بیشتر خم شوند.

لنزهای تراوا با گاز از زمان معرفی آنها در سال 1978 جایگزین لنزهای تماسی غیر متخلخل PMMA شده اند.این لنز ها یعنی لنزهای نفوذپذیر گاز دید واضح‌تری نسبت به لنزهای هیدروژل سیلیکونی نرم، بویژه برای کسانی که آستیگماتیسم دارند، فراهم می‌کنند.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

انواع لنزهای تماسی با توجه به طراحی آن ها

انواع لنزهای تماسی با توجه به طراحی آن ها

در این بخش لنز های تماسی را با توجه به شکل طراحی آنها به تفکیک معرفی میکنیم.

1) لنز تماسی کروی

لنزهای کروی لنزهایی هستند که برای اصلاح و بهبود نزدیک بینی و دوربینی استفاده می شوند.

2) لنز تماسی نرم Toric

این لنزهای تماسی نرمی هستند که مخصوصاً برای اصلاح آستیگماتیسم و دوربینی استفاده می شوند.

3) لنز تماسی چند کانونی (شامل لنزهای دو کانونی)

لنزهای چند کانونی لنزهایی هستند که برای تصحیح عیوب انکساری دور و نزدیک بینی مفید است. همچنین می توانند برای بهبود آستیگماتیسم استفاده شوند.

4) لنز تماسی اسکلرال

از لنزهای تماسی اسکلر و لنزهای مینی اسکالر برای محافظت از قرنیه برای یک اثر درمانی استفاده می شود. از آنجا که لنزهای اسکلر روی طاق قرنیه حساس قرار میگیرند و روی قسمت سفیدی حساس چشم (اسکلرا) قرار دارند، در شرایطی که قرنیه ممکن است به خطر بیفتد، مفید هستند.

قرنیه های نامنظم، آسیب دیده و خشکی شدید چشم ممکن است توسط لنزهای اسکلرال درمان شوند. لنز اسکلر خود یک لایه ثابت از مایع تسکین دهنده را در مقابل قرنیه نگه می دارد و می تواند عملکردی درمانی یا ترمیمی روی چشم داشته باشد.

5) لنزهای تماسی آرایشی (لنزهای رنگی)

لنز تماسی آرایشی همان لنزهای رنگی هستند که برای تغییر یا تشدید رنگ چشم طراحی شده اند و بیشتر جنبه زیبایی بخشی  دارند.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

انواع لنزهای تماسی با توجه به مدت زمان استفاده

انواع لنزهای تماسی با توجه به مدت زمان استفاده

در این بخش انواع لنزها را با توجه محدودیت زمان استفاده دسته بندی و معرفی میکنیم.

1) لنزهای تماسی روزانه (یکبار مصرف)

ترجیح داده شده ترین نوع لنز  تماسی است. لنزهای یکبار مصرف روزانه صبح ها استفاده می شود و عصر دور ریخته می شود. لنزهای یکبار مصرف روزانه نیازی به تمیز کردن یا ضد عفونی کردن ندارند. زیرا فقط یک بار پوشیده شده و دور ریخته می شود. در واقع، روز هر روز صبح با یک لنز  تماسی جدید شروع می شود.

2) لنزهای تماسی قابل استفاده مجدد

2 نوع لنز تماسی  قابل استفاده مجدد وجود دارد: نرم و سخت.

لنز تماسی نرم قابل استفاده مجدد

 این لنزها را می توان روزانه در طی یک دوره زمانی (معمولاً 1 هفته یا 1 ماه) مورد استفاده مجدد قرار داد.

لنز تماسی سخت قابل استفاده مجدد

 لنزهای قابل نفوذ گاز (عدسی سخت) که به آن ها لنزهای GP یا RGP نیز گفته می شود، می توانند تا یک سال دوام بیاورند. لنزهای تماسی قابل استفاده مجدد باید روزانه با محلول لنز ضدعفونی شوند تا از عفونت جلوگیری شود.

انواع جدید لنزهای تماسی

انواع جدید لنزهای تماسی

نزدیک بینی در سال های اخیر به ویژه در کودکان پیشرفت کرده است. لنزهایی با طراحی خاص به نام Orthokeratology وجود دارد که شواهدی مبنی بر توقف این پیشرفت دارد و باید هنگام خواب شبانه از آن ها استفاده کرد. بیماران شب ها از این لنز استفاده می کنند و صبح که از خواب بیدار می شوند آن را خارج می کنند. در طول روز بدون لنز و عینک به زندگی خود ادامه می دهند.

به موازات پیشرفت تکنولوژی، یکی از انواع لنزهایی که اخیراً ساخته شده، لنزهایی هستند که تیره می شوند، یعنی تغییر رنگ می دهند. این لنزها به ویژه برای افرادی که به نور حساس هستند، در هنگام رانندگی در شب مشکل دارند و از نور صفحه نمایش ناراحت هستند، نتایج بسیار موفقیت آمیزی می دهد. این لنزها که میزان نور ورودی به چشم را بدون وقفه و به سرعت در محیط داخلی و خارجی با توجه به شدت نور تنظیم می کنند، با محافظت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش از چشم ها در برابر اثرات مضر UV محافظت می کنند

مزایای لنز های تماسی

  • زیبایی و راحتی
  • عدم نیاز برای استفاده از عینک
  • عدم حساسیت به نور
  • استفاده آسان و راحت
  • استفاده کاربردی برای ورزشکاران
  • مناسب برای همه شرایط آب و هوایی
  • ضریب بزرگنمایی در لنزهای تماسی در مقایسه با لنزهای عینک بسیار کم است و برای بیمار قابل تحمل است. بنابراین، بیمار می تواند از هر دو چشم استفاده کند.
  • بیماران مبتلا به قوز قرنیه یا قرنیه نامنظم به دلیل دیگری که بینایی آنها با دید کم یا بدون دید قابل بهبود است، اغلب با لنزهای تماسی به دید خوبی دست پیدا می کنند.

معایب لنز تماسی

لنزهای تماسی قدیمی یا نامناسب می توانند چشم را خراش دهند. همچنین می تواند باعث عفونت رگ های خونی قرنیه شود، وضعیتی که به اندازه کافی خطرناک است که می تواند سلامت بینایی فرد را تهدید کند.

استفاده از قطره های چشمی نیز می توانند در عملکرد لنزهای تماسی مشکل ایجاد کنند. هنگام استفاده از لنزهای تماسی، از استفاده از قطره های چشمی غیر از قطره های توصیه شده توسط پزشک خودداری کنید. با این حال، ممکن است طبق توصیه چشم پزشک از قطره های مرطوب کننده یا قطره های روان کننده بدون مواد نگهدارنده استفاده کنید.

لنزهای تماسی برای افراد مبتلا به آلرژی های شدید که درمان آنها دشوار است، افرادی که چشم های خشک دارند، افرادی که در مکان های پر گرد و غبار کار می کنند و زندگی می کنند، لنزهای تماسی به آن ها  توصیه نمی شود.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

مراحل استفاده از لنز تماسی

مراحل استفاده از لنز تماسی

  1. ابتدا دستان خود را کاملا بشویید و خشک کنید.
  2. قاب لنز تماسی خود را باز کنید و از نوک انگشت خود برای قرار دادن اولین لنز روی دست غیر غالب خود استفاده کنید.
  3. لنز را با محلول لنزهای تماسی بشویید. برای این کار، هرگز از آب معمولی استفاده نکنید. (هرگز از محلول نمک خانگی استفاده نکنید، هر بار که لنزهای تماسی خود را تمیز و ضدعفونی می کنید از محلول تازه استفاده کنید، محلول لنز تماسی را در بطری دیگری نریزید.)
  4. لنز را روی انگشت اشاره یا وسط دست غالب خود قرار دهید.
  5. بررسی کنید تا مطمئن شوید لنز آسیبی ندیده است. لبه های لنز باید به سمت بالا بچرخد تا یک کاسه تشکیل دهد، نه به سمت بیرون. اگر از داخل به بیرون است، آن را به آرامی بچرخانید. اگر لنز آسیب دیده است از آن استفاده نکنید.
  6. به آینه نگاه کنید و پلک بالا و پایین خود را با دست باز نگه دارید بدون اینکه عدسی را بگیرید.
  7. به جلو یا به سمت سقف نگاه کنید و لنز را روی چشم خود قرار دهید.
  8. به آرامی چشم خود را ببندید و چشم خود را بچرخانید یا به آرامی روی پلک فشار دهید تا لنز در جای خود قفل شود.
  9. لنز نصب شده باید احساس راحتی داشته باشد و پس از چند بار پلک زدن بتوانید به وضوح ببینید.
  10. همین مراحل را روی لنز دوم نیز تکرار کنید.

لنزهای تماسی چگونه برداشته می شوند؟

لنزهای تماسی چگونه برداشته می شوند؟

برای برداشتن لنزهای تماسی باید مراحل زیر را دنبال کنید.

  1. دست های خود را کاملا بشویید و کاملا خشک کنید.
  2. از انگشت میانی دست غالب خود استفاده کنید تا پلک پایینی خود را به آرامی روی یک چشم به سمت پایین بکشید.
  3. در حالی که به بالا نگاه می کنید، با انگشت اشاره همان دست، لنز را به آرامی به سمت قسمت سفید چشم خود بکشید.
  4. لنز را با انگشت شست و سبابه فشار دهید و آن را از چشم خود بردارید.
  5. پس از برداشتن لنز، آن را در کف دست خود قرار دهید و با محلول تماسی خیس کنید. حدود 30 ثانیه به آرامی مالش دهید تا هر گونه مخاط، کثیفی و روغن پاک شود.
  6. لنز را بشویید، سپس آن را در محفظه لنز قرار دهید و آن را کاملا با محلول تماسی بپوشانید.
  7. هنگام برداشتن لنز دیگر نیز همین مراحل را دنبال کنید.

مراقبت از لنزهای تماسی

  • هر بار که لنزهای خود را از چشمتان خارج می کنید، حتماً آن ها را با توجه به ماهیت محلول مراقبتی که استفاده می کنید، تمیز کنید. در برخی از محلول ها، تمیز کردن مکانیکی با گرفتن آن در دست و چکاندن چند قطره از محلول هنگام برداشتن آن انجام می شود. در برخی از محلول ها نیازی به تمیز کردن مکانیکی نیست، به دلیل ماهیت محلول، تنها یک شب در آن ماندن کافی است.
  • اگر قرار است استفاده از لنزها به هر نحوی قطع شود، محلولی که در آن نگهداری می شود باید هفته ای یک بار تعویض شود. تمیز کردن معمولی باید قبل از استفاده مجدد انجام شود و در صورت ساییدگی لنزها باید تعویض شوند.
  • لنزها را نباید بیش از مدت زمان مصرف تجویز شده (سی روز یا یک هفته) استفاده کرد.

ویژگی هایی که یک لنز تماسی خوب و مناسب دارد، چیست؟

  • باید بتواند عیوب انکساری چشم شما را را به طور کامل یا در بهترین سطح ممکن تصحیح کند.
  • نباید ساختار فیزیولوژیکی چشم را مختل کند و باعث تغییرات پاتولوژیک نشود.
  • نفوذپذیری اکسیژن آن باید زیاد باشد.
  • باید بتوان از آن برای مدت طولانی در روز و در صورت لزوم در شب استفاده کرد
  • استفاده و نگهداری آن باید آسان باشد.
  • رسوباتی که ممکن است روی سطح ایجاد شود باید به راحتی تمیز شوند.

توصیه های اورژانسی به افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می کنند

اگر چشم ها دردناک، قرمز، آبریزش یا حساس به نور باشند، باید فورا لنزهای تماسی را برداشته و به چشم پزشک مراجعه کنید. کسانی که متوجه تاری دید یا ترشحات چشمی یا التهاب می شوند، نیز باید فورا با پزشک مشورت کنند. زیرا همه این شکایات می توانند علائم مشکلات جدی چشم باشند.

در صورت بروز کوچکترین ناراحتی که در چشم و لنزها، به پزشک مراجعه کنید، به یاد داشته باشید که یک مشکل کوچک در صورت بی توجهی می تواند منجر به مشکلات بزرگتری برای چشمانتان شود.درعایت قوانین استفاده و مراقبت توصیه شده برای محافظت از سلامت چشم شما ضروری است.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

پرسش های متداول در مورد لنز تماسی

پرسش های متداول در مورد لنز تماسی

این بخش از مقاله به سوالات متداولی که از طرف مراجعین و بیماران مطرح شده است، تنظیم شده. شاید یکی از این سوالات، سوال شما نیز باشد. با ما همراه باشید.

1) بهترین نوع لنز تماسی برای افرادی که ورزش می کنند، چیست؟

لنزهای تماسی نرم به طور کلی بهترین انتخاب برای افراد ورزشکار هستند، زیرا دید واضح و طبیعی را ارائه می دهند، پایدارتر از عینک هستند و باران، مه یا … تاثیر نمی گذارد. همچنین این نوع لنزها، تمایل کمتری به حرکت در اطراف چشم دارند و در فضای باز نیز می توانند در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) محافظت کنند.

2) آیا لنزهای تماسی می توانند از چشمان من در برابر اشعه های مضر نور خورشید محافظت کنند؟

برخی از لنزهای تماسی ورود اشعه ماوراء بنفش (UV) را به چشم مسدود می کنند و زمانی که استفاده از عینک آفتابی نامطلوب یا غیر عملی است، لنزهای مسدودکننده UV به تنهایی می‌توانند محافظت کنند.

3) آیا می توانم لنزهای تماسی خود را در آب آشامیدنی نگهداری کنم؟

خیر، مهم نیست از چه نوع لنزی استفاده می کنید، هرگز نباید اجازه ندهید آب لوله کشی یا هر نوع آب دیگری با لنز یا قاب لنز شما تماس پیدا کند. همچنین باید پس از شستن لنزها و قبل از دست زدن به آن ها، دست های خود را کاملا خشک کنید.

آیا می توانم با داشتن لنزهای تماسی، آرایش چشم انجام دهم؟

4) آیا می توانم با داشتن لنزهای تماسی، آرایش چشم انجام دهم؟

معمولاً بهتر است از مداد چشم، ریمل یا خط چشم روی لبه داخلی پلک ها خودداری کنید، زیرا می توانند لنز را آلوده کنند. فراموش نکنید که لنزها را بعد از پاک کردن آرایش از روی چشم بردارید. از هرگونه تماس بین لنزها و لوسیون ها یا کرم ها نیز باید اجتناب شود.

5) آیا زخم قرنیه با استفاده از لنزهای تماسی قابل درمان است؟

یکی دیگر از کاربردهای لنزهای تماسی، درمان زخم های سطح قرنیه است. ناحیه زخم باز شده در قرنیه با بانداژی به نام لنزهای تماسی درمانی بسته می شود. این نوع لنزها برای مدت کوتاهی بخصوص بعد از جراحی پی آر کی و یا بعد از جراحی کراس لینکینگ استفاده می شوند. استفاده از این نوع لنز در بیماران مبتلا به خشکی چشم نیز بسیار رایج است.

6) کدام لنزهای تماسی برای مبتلایان به آستیگماتیسم توصیه می شود؟

لنزهای تماسی توریک، مشکل آستیگماتیسم را که باعث ایجاد سردرد و خستگی چشم می شود را برطرف می کنند.

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
دکتر محبی یکی از خوش اخلاق ترین دکتر هایی هستن که من به عمرم دیدم. ایشون توی کارشون هم تجربه فوق العاده ای دارن. هم خودم هم چندتا از اعضای خونوادم پیش ایشون عمل کردیم و کلا دیگه عینک نمیزنیم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
واقعا فکرشم نمیکردم با یه عمل ساده و در عرض چند دقیقه تا این اندازه بیناییم تغییر کنه. از دکتر محبی و تیم حرفه ایشون تشکر میکنم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
بعد از هشت سال عینک زدن بالاخره از شر عینک زدن خلاص شدم. انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چیز با کیفیت تر شده. حس فوق العاده ایه.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
با وجود اینکه تازه از اتاق عمل بیرون اومده بودم اما وضوح دیدم چند برابر شده بود. طوری که راحت میتونستم ساعت رو بخونم. فکرشم نمیکردم یه روزی بتونم بدون عینک تا این حد واضح ببینم.
قبل
بعدی

به مشاوره نیاز داری؟

کافیه روی دکمه زیر کلیک کنید و نام نام خانوادگی و شماره تماست رو برای ما ارسال کنی. کارشناس های تیم جراحی چشم در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.