شالازیون چیست و چطور باید درمان شود؟

شالازیون چیست و چطور باید درمان شود؟

یکی از حساس ترین نقاط بدن ما، چشمان ماست. ممکن است بیماری هایی در ناحیه چشم ایجاد شود که در اثر عوامل خارجی به سرعت تحت تاثیر قرار گرفته و زندگی فرد را با مشکلات جدی مواجه کند. یکی از این بیماری ها، شالازیون یا کیست چشم است.

کیست هایی که در زیر یا بالای پلک ایجاد می شوند، شالازیون نامیده می شوند. شالازیون که در اثر انسداد یا التهاب غدد چربی در چشم ایجاد می شود، بدون درد است. این کیست ها ممکن است پس از مدت کوتاهی خود به خود از بین بروند.

کیست شالازیون در چشم گاهی اوقات می تواند با گل مژه اشتباه گرفته شود. با این حال، بین این دو اختلال، تفاوت هایی وجود دارد. در ادامه ی این مطلب، در مورد شالازیون، روش های درمان و جلوگیری از ایجاد آن، نکات مهم در مورد جراحی شالازیون صحبت خواهیم کرد.

شالازیون (کیست پلک) چیست؟

شالازیون (کیست پلک) چیست؟

کیست پلک، توده ای گرد و سفت روی پلک ها است که با انسداد، تورم یا التهاب دهانه کانال غدد چربی میبومین واقع در ریشه مژه ها ایجاد می شود. این کیست که شالازیون (chalazion) نامیده می شود، می تواند در پلک فوقانی یا تحتانی ایجاد شود.

شالازیون اغلب با گل مژه اشتباه گرفته می شود. کیست شالازیون یک عفونت باکتریایی نیست و بدون درد است. بر خلاف شالازیون، گل مژه دردناک است و در اثر عفونت باکتریایی ایجاد می شود. شالازیون با فراوانی یکسان در مردان و زنان ایجاد می شود و در بزرگسالان شایع تر از کودکان است و خطر عود پس از درمان را به همراه دارد.

علل ایجاد شالازیون

غدد چربی میبومین، چشم را مرطوب نگه می دارند. عواملی وجود دارند که باعث تشکیل شالازیون می شوند که در نتیجه انسداد این غدد سباسه رخ می دهد.تمیز کردن چشم و اطراف چشم در جلوگیری از ایجاد شالازیون مهم است.

عاداتی که ممکن است باعث تجمع کثیفی در داخل و اطراف چشم شود. این عادت ها میتوانند لمس کردن پلک ها با دست های کثیف، استفاده از مواد آرایشی قدیمی یا ناسالم و پاک نکردن آرایش چشم هنگام خواب، بیماری های پوستی و چشمی مانند روزاسه (آکنه روزاسه)، درماتیت سبورئیک و بلفاریت مزمن باشند. این موارد از عوامل خطر برای تشکیل شالازیون هستند.

رژیم غذایی فرد اولین علت بروز مشکلاتی است که به در غدد چربی چشم ایجاد می شود. در صورت مصرف غذاهای حاوی چربی بالا، مانند سیب زمینی سرخ کرده و شیرینی، شالازیون ممکن است ایجاد شود.

شالازیون ها که عموماً به دلیل استرس به وجود می آیند، تحت تاثیر وضعیت روانی فرد قرار می گیرند. داشتن پوست بیش از حد چرب یا خشکی چشم باعث ایجاد این بیماری می شود.

بد نیست بخوانید » عمل لیزیک چشم چیست ؟

علل ایجاد شالازیون

سایر علل ایجاد شالازیون عبارتند از:

  • ورم ملتحمه ویروسی
  • بیماری های ویروسی مختلف
  • سرطان پوست
  • بیماری سل
  • دیابت
  • عفونت های باکتریایی

بسته به علت ایجاد کننده، برخی از شالازیون ها ممکن است به طور مکرر پس از بهبودی عود کنند. در چنین مواردی، به دلیل کیست ها یا کیست های بزرگ که به طور مداوم ایجاد می شوند، سلامت چشم نیز ممکن است تحت تاثیر نامطلوب قرار گیرد. به همین دلیل، برنامه درمانی برای مشکلات سلامتی که باعث ایجاد کیست های مکرر پلک می شوند، باید با دقت بیشتری انجام شود.

برای جلوگیری از تشکیل شالازیون باید بهداشت چشم را بخوبی رعایت کرد. انتخاب و استفاده از محصولات آرایشی که تاییدیه وزارت بهداشت را دارند یکی از موارد مهم است. قبل از لمس چشم ها، دست ها باید کاملا شسته شوند. علاوه بر این، از آنجایی که افرادی که از لنز تماسی استفاده می کنند بیشتر در معرض ابتلا به عفونت چشمی هستند، باید لنزها را که با کمک محلول لنز به خوبی تمیز کرده، با دستان تمیز وارد و خارج چشم کنند.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

علائم شالازیون

  • تورم بدون درد روی پلک ها یا اطراف چشم
  • برآمدگی قابل لمس هنگام لمس روی پلک
  • تاری دید
  • اشک و آبریزش زیاد
  • احساس سنگینی در پلک
  • حساسیت به نور
  • پوسته پوسته شدن روی پلک
  • قرمزی، التهاب، تورم و درد در محل شالازیون عفونی

بد نیست بخوانید » جراحی مجاری اشکی کودکان

درمان شالازیون چطور انجام میشود؟

درمان شالازیون چطور انجام میشود؟

روش های درمانی مختلفی بسته به نوع شالازیون، پس از معاینات انجام شده توسط چشم پزشکان اعمال می شود. این روش‌های درمانی عبارتند از: کمپرس گرم، درمان دارویی، درمان تزریق استروئید و جراحی.

شالازیون ممکن است خود به خود در مدت کوتاهی، بدون درمان خاصی ناپدید شود. برخی از روش های درمانی توسط چشم پزشک برای جلوگیری از پیشرفت ناراحتی چشم و تسریع بهبودی استفاده می شود. در درمان دارویی از قطره های چشمی و آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. شالازیون معمولاً با استفاده از کمپرس گرم 4 بار در روز و حدود 10 دقیقه روی چشم و همچنین انجام ماساژ سبک روی پلک ها با دستان تمیز و استفاده از قطره های توصیه شده توسط پزشک، خود به خود در عرض یک هفته بهبود می یابد. کمپرس گرم، که 4-5 بار در روز به مدت 10-15 دقیقه اعمال می شود، به آرامش غدد چربی کمک می کند. در حین استفاده از کمپرس گرم می توان پلک را به آرامی ماساژ داد.

برای شالازیون هایی که خود به خود بهبود نمی یابند یا به سرعت رشد می کنند، می توان با استفاده از درمان های جراحی آن ها را رفع نمود.

 اما اگر شالازیون از بین نرفت، ممکن است نیاز به مداخله جراحی باشد. جراحی شالازیون، که می تواند تحت بی حسی موضعی انجام شود، یک عمل بسیار کوتاه مدت است. تاثیری بر زندگی روزمره ندارد و بیمار در همان روز از بیمارستان مرخص می شود. مشاهده تورم یا قرمزی خفیف پس از جراحی معمول است.

آمادگی های پیش از عمل جراحی شالازیون

قبل از جراحی، حتماً پزشک یا متخصص بیهوشی را از همه داروهایی که مصرف می‌کنید مانند ویتامین‌ها و مکمل‌ها، داروهای گیاهی، مطلع سازید،

  • اگر سیگار می‌کشید، قبل و بعد از عمل، از مصرف سیگار تا حد امکان خودداری کنید.
  • قبل از عمل، اگر ناخن مصنوعی یا لاک ناخن دارید، آن‌ها را بردارید.
  • روز قبل از عمل استحمام کنید و از خوردن غذای سنگین پرهیز کنید.
خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

روش عمل شالازیون

روش عمل شالازیون

شالازیون های مداوم یا شدید نیاز به درمان با تزریق کورتیکواستروئید یا روش های جراحی دارند. هم جراحی و هم تزریق کورتیکواستروئید دو روش بسیار موثر برای درمان شالازیون هستند. با توجه به وضعیت کیست پس از معاینه توسط پزشک تصمیم گیری می شود که کدام یک از این موارد اعمال شود.

جراحی شالازیون که توسط جراح چشم انجام می شود، در بیشتر موارد یک عمل ساده است که حتی در مطب نیز قابل انجام است. جراحی شالازیون که در زمره کوتاه ترین عمل ها قرار دارد، تقریباً در مدت زمان 15 تا 20 دقیقه تکمیل می شود.

پس از انجام آزمایشات و معاینات لازم در ناحیه چشم ، ابتدا درمان های غیرجراحی ترجیح داده می شود و در صورت رفع نشدن مشکل، جراحی شالازیون شروع می شود. مراحل جراحی شالازیون به شرح زیر می باشد.

ابتدا ناحیه چشم توسط پزشک با بی حسی موضعی بی حس می شود و سپس ناحیه ای که کیست در آن قرار دارد دوباره بی حس می شود. انجام جراحی شالازیون حدود 20 تا 45 دقیقه طول می کشد.

روشی که با استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود به شرح زیر است:

  1. بی‌حس کردن ناحیه: جراحی با تزریق داروی بی‌حس‌کننده به پلک شما در اطراف ناحیه شالازیون آغاز می‌شود. ممکن است در طول تزریق احساس سوزش و کمی ناراحتی کنید.
  2. در مرحله بعد، جراح شما از یک گیره برای باز نگه داشتن پلک شما در طول عمل استفاده می کند. سپس بسته به اندازه شالازیون، یک برش کوچک در جلو یا پشت پلک ایجاد می کنند. اگر شالازیون بزرگ وجود داشته باشد، برش به طور کلی در جلوی پلک ایجاد می شود.
  3. سپس از کورت برای تخلیه محتویات شالازیون استفاده می شود. یک سواب پنبه ای روی محل زخم قرار داده می شود تا هرگونه خونریزی متوقف شود. سپس گیره برداشته می‌شود و پزشک با بالشتک‌های انگشتی خود به محل زخم فشار می‌آورد.
  4. به طور معمول، محل برش رها می شود تا خود به خود بهبود یابد. اما اگر یک شالازیون بزرگ برداشته شود، جراح ممکن است محل برش را با بخیه های جذبی ببندد و پانسمانی را روی چشم قرار می دهد.
  5. محتویات شالازیون ممکن است به آزمایشگاه فرستاده شود، به خصوص اگر شالازیون برای مدت طولانی وجود داشته باشد یا عود کننده باشد. آسیب شناس محتویات را برای رد احتمال بدخیم بودن شالازیون، بررسی می کند.

بعد از جراحی شالازیون چه خواهد شد؟

بعد از جراحی شالازیون چه خواهد شد؟

اگر تحت بی حسی موضعی قرار گرفتید، می توانید بلافاصله پس از عمل به خانه بروید. اگر تحت بیهوشی موضعی همراه با آرامبخش یا بیهوشی عمومی قرار گرفته اید، به ریکاوری منتقل می شوید تا به آرامی از خواب بیدار شوید. پس از بیدار شدن کامل و انجام معاینات توسط پزشک، با ارائه دستورالعمل هایی برای روزهای بعد از عمل، به خانه مرخص می شوید.

اکثر بیماران پس از برداشتن پانسمان، ممکن است با ترشحات رقیق خونی بر روی پانسمان یا حتی داخل چشم مواجه شوند. این مسئله عادی است و تا 48 ساعت پس از عمل، رفع خواهد شد.

بروز کبودی و تورم نیز پس از عمل، امری طبیعی است و غالبا تا 14 روز پس از جراحی، برطرف می گردد. بعد از عمل، برای شما آنتی‌بیوتیک تجویز می‌شود. در بعضی موارد ممکن است به شما یک پماد استروئیدی نیز داده شود. حتماً این داروهای تجویز شده را مصرف کنید. آنتی‌بیوتیک‌ ها از آلوده شدن محل جراحی به عفونت جلوگیری می‌ کنند و استروئیدها برای درمان هرگونه التهاب بعد از عمل، مفید هستند.

برای کاهش تورم می‌توانید چند ساعت بعد از عمل از کمپرس سرد روی چشم خود استفاده کنید. ممکن است جراح از شما بخواهد که طی روزهای بعد از عمل، محل جراحی را نسبتا گرم نگه دارید. استفاده از کمپرس نسبتا گرم، سه مرتبه در روز می‌تواند به تخلیه‌ ی بقایای شالازیون کمک کرده و احتمال عود مجدد شالازیون را کاهش دهد.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

 مراقبت های بعد از عمل شالازیون

پیروی از دستورات پزشک پس از جراحی و توجه به موقعیت هایی مانند دوش گرفتن، آفتاب گرفتن و مسافرت، خطرات احتمالی را به حداقل می رساند و دوره نقاهت را کوتاه می کند.

  • در روز عمل دوش گرفتن توصیه نمی شود، اما بیمار می تواند چند روز بعد از عمل برای محافظت از چشم خود استحمام کند. همچنین مهم است که هنگام دوش گرفتن آب خیلی گرم یا سرد نباشد تا به چشم آسیب نرساند.
  • اگرچه اشعه های خورشید برای بدن ما مفید هستند، اما می توانند بعد از عمل جراحی مشکلاتی ایجاد کنند. به همین دلیل توصیه می شود که بیمار به تابش نور خورشید توجه کند و تا زمان کامل شدن نقاهت بعد از عمل به مدت طولانی آفتاب نگیرد.
  • اگر بیمار احساس خوبی داشته باشد و در ناحیه چشم مشکلی وجود نداشته باشد، هیچ مانعی در سفر وجود ندارد. عدم حضور بیمار در محیط های کثیف و رعایت بهداشت کافی است.
  • بعد از جراحی شالازیون از بیمار خواسته می شود از غذاهای مضر و چرب دوری کند و محصولاتی مانند سیگار و الکل مصرف نکند. به ویژه عدم مصرف غذاهای چرب توسط بیمار از تشکیل مجدد شالازیون یا گل مژه در غده چربی جلوگیری می کند.
  • دوره نقاهت جراحی شالازیون بسیار کوتاه تر از سایر عمل های جراحی است. بیمار پس از روز جراحی می تواند به سر کار خود بازگردد و کبودی و قرمزی ناحیه چشم در عرض تقریباً 1 هفته از بین می رود. بیمار در عرض 1 هفته روند بهبودی را کامل می کند. اما اگر بیمار عفونت ها، خطرات یا عوارض مختلفی را تجربه کند، این دوره ممکن است افزایش یابد.

مزایا و عوارض جراحی شالازیون

مزایا و عوارض جراحی شالازیون

 در این بخش قصد داریم تا در مورد مزایا و معایب ( عوارض ) جراحی بیماری شارلازیون صحبت کنیم.

مزایا:

  • رفع ناراحتی های ناشی از وجود شالازیون در پلک
  • برطرف کردن ظاهر نازیبایی که شالازیون به چهره و چشمان فرد می دهد.
  • جلوگیری از مشکلاتی حاد بینایی و چشمی که ممکن است در اثر عدم درمان شالازیون به وجود بیاید.

عوارض:

مانند هر عمل جراحی، ممکن است در جراحی شالازیون، عفونت ها یا عوارض جانبی مختلفی رخ دهد. به خصوص از آنجایی که ناحیه چشم در اثر عوامل خارجی حساس و در معرض خطر است، پس از جراحی شالازیون انجام مراقبت های بهداشتی بسیار بیشتری نیاز است.

  • عفونت : اگر جراحی شالازیون با موفقیت انجام شود و از نظر بهداشتی مراقبت های لازم صورت گیرد، معمولاً خطر عفونت وجود ندارد. اگر عفونت در چشم رخ دهد، با تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک مشکل برطرف می شود.
  • قرمزی چشم: یکی از شایع ترین مشکلات بعد از جراحی شالازیون قرمزی چشم است. معمولاً قرمزی در مدت کوتاهی پس از جراحی از بین می رود. اگر قرمزی چشم مزمن شود و بهبود نیابد، پزشک ممکن است قطره چشم تجویز کند.
  • واکنش های آلرژیک: بسته به شرایط بیمار، واکنش های آلرژیک ممکن است هر از چند گاهی پس از ابزارهای مورد استفاده، نوع بیهوشی و داروهای تزریقی بروز کند. در این حالت نوع حساسیت توسط پزشک بررسی می شود و سپس درمان شروع می شود.

پرسش های متداول در مورد جراحی شالازیون

 وقتی صحبت از یک بیماری و درمان آن میشود، معمولا سوالاتی در ذهن بیماران ایجاد میشود. بیشتر این سوالات بین مراجعه کنندگان مشترک هستند. با توجه به این موضوع، این بخش از مقاله را به پاسخ دادن به این سوالات اختصاص خواهیم داد.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

آیا می توان این جراحی را تحت  بیهوشی عمومی انجام داد؟

1) آیا می توان این جراحی را تحت  بیهوشی عمومی انجام داد؟

به طور کلی در جراحی شالازیون بی حسی موضعی انجام می شود و عمل با موفقیت به پایان می رسد. با این حال، اگر بیمار از نظر روانی احساس  اضطراب، ترس و ناراحتی کند، می توان از بیهوشی عمومی نیز استفاده کرد که پس از  معاینات انجام شده توسط پزشک مشخص می شود.

2) آیا این جراحی دردناک است؟

جراحی شالازیون جزو جراحی های دردناک نیست. به خصوص به لطف بی حسی موضعی اعمال شده در حین عمل، هیچ دردی توسط بیمار احساس نمی شود. پس از عمل نیز برای مدت کوتاهی دردهای خفیفی ممکن است ایجاد می شود که با مصرف مسکن های تجویز شده توسط پزشک قابل کنترل است.

3) جراحی شالازیون چند ساعت طول می کشد؟

کل فرآیند جراحی به طور متوسط ​​حدود 20 دقیقه طول می کشد. اگرچه بسته به شرایط بیمار، افزایش یا کاهش زمان وجود دارد، اما جراحی شالازیون از جمله اعمال جراحی است که کمترین زمان را دارد.

4) آیا احتمال عود کیست پلک یا شالازیون وجود دارد؟

نگران کننده ترین و محتمل ترین مشکل پس از جراحی توسط پزشکان، عود شالازیون است. به خصوص اگر میزان چربی غدد افزایش یابد و یا مشکلات مختلفی در بدن بیمار ایجاد شود، ممکن است بعد از جراحی دوباره مشکل ایجاد شود. به همین دلیل بیمار باید به نکاتی که از ایجاد  کیست چشم جلوگیری می کند، توجه کند و با پزشک متخصص درباره این موضوع مشورت کند.

چه زمانی پس از جراحی شالازیون می توانم به سر کار برگردم؟

5) چه زمانی پس از جراحی شالازیون می توانم به سر کار برگردم؟

پس از جراحی شالازیون معمولاً بیمار دو روز بعد از عمل به سر کار خود بازگردد. اما در صورت بروز مشکلات مختلف، طولانی شدن این فرآیند ممکن است رخ دهد و بسته به نیاز بیمار، گواهی استراحت توسط پزشک ارائه می شود.

6) آیا در این جراحی، بخیه زده می شود؟

از آنجایی که بعد از جراحی شالازیون در ناحیه چشم بیمار هیچ بخیه‌ای وجود ندارد، نیازی به جزئیاتی مانند برداشتن بخیه‌ها یا صبر کردن برای حل شدن خود به خود نیست.

7) آیا پس از جراحی شالازیون، چشم با پانسمان پوشانده می شود؟

پس از جراحی، چشم برای مدت معینی در پانسمان باقی می‌ ماند و تقریباًی یک الی دو روز بعد، پانسمان توسط  جراح چشم برداشته می‌ شود. استفاده از پانسمان پس از جراحی، به منظور محافظت از چشم در برابر عوامل خارجی و کاهش خطر ابتلا به عفونت احتمالی انجام می شود.

8) آیا می توانم بعد از جراحی شالازیون آرایش کنم؟

پاسخ منفی است. این به این دلیل است که بلافاصله پس از عمل، اکثر بیماران دچار کبودی و تورم در اطراف چشم می شوند و اتمال ابتلا به عفونت بسیار بالاست. به طور کلی، حداقل تا 2 هفته بعد از جراحی شالازیون انجام دادن آرایش در ناحیه چشم و اطراف آن توصیه نمی شود.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
دکتر محبی یکی از خوش اخلاق ترین دکتر هایی هستن که من به عمرم دیدم. ایشون توی کارشون هم تجربه فوق العاده ای دارن. هم خودم هم چندتا از اعضای خونوادم پیش ایشون عمل کردیم و کلا دیگه عینک نمیزنیم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
واقعا فکرشم نمیکردم با یه عمل ساده و در عرض چند دقیقه تا این اندازه بیناییم تغییر کنه. از دکتر محبی و تیم حرفه ایشون تشکر میکنم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
بعد از هشت سال عینک زدن بالاخره از شر عینک زدن خلاص شدم. انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چیز با کیفیت تر شده. حس فوق العاده ایه.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
با وجود اینکه تازه از اتاق عمل بیرون اومده بودم اما وضوح دیدم چند برابر شده بود. طوری که راحت میتونستم ساعت رو بخونم. فکرشم نمیکردم یه روزی بتونم بدون عینک تا این حد واضح ببینم.
قبل
بعدی

به مشاوره نیاز داری؟

کافیه روی دکمه زیر کلیک کنید و نام نام خانوادگی و شماره تماست رو برای ما ارسال کنی. کارشناس های تیم جراحی چشم در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.