استرابیسم وضعیتی است که در آن چشم ها حالت نگاه موازی خود را با یکدیگر از دست می دهند. در حالی که یک چشم مستقیم نگاه می کند، چشم دیگر ممکن است به داخل، بیرون، بالا یا پایین نگاه کند. به این حالت استرابیسم می گویند. بسته به علت ایجاد استرابیسم، این عارضه می تواند به طور مداوم یا موقت رخ دهد.
اگر استرابیسم دارید، یک چشم مستقیماً به جسمی که میبینید، نگاه میکند در حالی که چشم دیگر به سمت داخل (ازوتروپی)، به سمت بیرون (برونگردی)، به سمت بالا (هایپرتروپی) یا رو به پایین (هیپوتروپی) نگاه می کند.
استرابیسم ممکن است ثابت یا متناوب باشد. ناهماهنگی چشم ها می تواند یک چشم را تحت تاثیر قرار دهد (استرابیسم یک طرفه) یا هر دو چشم می توانند درگیر باشند (استرابیسم جایگزین یا دوطرفه).
برای جلوگیری از دوبینی ناشی از استرابیسم مادرزادی و اوایل دوران کودکی، مغز، ورودی بینایی چشم نامرتب را نادیده می گیرد که اغلب باعث بروز آمبلیوپی یا تنبلی چشم در آن چشم می شود. اکثر مطالعات نشان می دهد که حدود 1 تا 3 درصد از جمعیت جهان مبتلا به استرابیسم هستند.
استرابیسم و علائم آن را بشناسید
مانند همه بیماری ها، تشخیص زودهنگام در استرابیسم بسیار مهم است. بنابراین، معاینات معمول چشم نوزادان و کودکان نباید قطع شود. علامت اولیه استرابیسم، ناهماهنگی قابل مشاهده در چشم ها است که باعث می شود یک چشم به سمت داخل، خارج، بالا، پایین یا با زاویه مایل بچرخد.
در نوزادان و کودکان، استرابیسم ممکن است با چرخاندن گردن در جهت دیگر در حالی که کودک به جهت دیگری نگاه می کند، بروز پیدا کند. علاوه بر این، آبریزش چشم، دوبینی، سردرد، کج کردن سر به یک سمت و تاری دید نیز ممکن است در افراد مبتلا به استرابیسم وجود داشته باشد.
علل استرابیسم
6 ماهیچه در چشمان ما وجود دارد که حرکات بالا به پایین، راست و چپ و دایره ای مردمک چشم ما را انجام می دهند. استرابیسم زمانی رخ می دهد که یک یا چند تا از این ماهیچه ها، ضعیف شود.
استرابیسم زمانی رخ می دهد که مشکلات عصبی یا آناتومیکی وجود داشته باشد که در کنترل و عملکرد عضلات خارج چشمی اختلال ایجاد کند. این مشکل می تواند در خود ماهیچه ها یا در اعصاب یا مراکز بینایی که دید دوچشمی در مغز را کنترل می کنند، رخ دهد.
انحراف چشم گاهی در یک چشم و گاهی در هر دو چشم دیده می شود و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد و از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
وراثت، بارداری های پرخطر، زایمان زودرس، ماندن نوزادان در انکوباتور، اختلالات عصبی، بیماری های تب دار، ضربه به سر، تصادف، افتادن، جراحی، عیوب انکساری چشم (نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم)، تنبلی چشم، دیابت و فشار خون می تواند از علل بروز استرابیسم باشد.
سایر علل استرابیسم عبارتند از
[tie_list type=”plus”]
- عوامل ارثی (حضور افراد مبتلا به استرابیسم در اقوام درجه یک)
- آسیب مادرزادی مغز
- بیماری های سیستم عصبی مرکزی
- تومورهای داخل چشمی
- سایر بیماری های چشم (آب مروارید، التهاب و غیره)
- عیوب انکساری اصلاح نشده چشم
- بیماری های سیستماتیک
- فلج یک یا چند ماهیچهی چشمی
[/tie_list]
تشخیص و معاینه در استرابیسم
مانند همه بیماری ها، تشخیص زودهنگام در استرابیسم بسیار مهم است. اگر معاینات چشم به تاخیر بیفتد یا نادیده گرفته شود، به خصوص در نوزادان و کودکان. خوشبختانه استرابیسم در هر سنی یک بیماری قابل درمان است و معاینات معمول چشم بهترین راه برای تشخیص انحراف چشم است.
یک معاینه کامل و دقیق چشم باید در درجه اول در بیماران مشکوک به لوچی انجام می شود. با این معاینه، نوع استرابیسم، علت بروز آن، درجه استرابیسم و وجود بیماری دیگری در چشم مشخص می شود. تست رفلکس نور قرنیه (هیرشبرگ)، یک تست غربالگری برای انحراف چشم است که هم ترازی چشم را بر اساس موقعیت انعکاس نور تابیده شده به چشم ارزیابی می کند.
از آنجایی که تمامی روش های درمانی به کار رفته در استرابیسم در دوران کودکی دارای میزان موفقیت بالاتری هستند، تشخیص زودهنگام این بیماری و شروع درمان بسیار مهم است.
درمان های استرابیسم
استرابیسم که از هر صد نوزاد تازه متولد شده در چهار کودک دیده می شود، در حدود 2 تا 3 سالگی رخ می دهد و معمولاً با عینک قابل اصلاح است. در مواردی که با وجود استفاده از عینک بهبودی حاصل نمی شود، نیاز به درمان جراحی است.
1) درمان استرابیسم با عینک
استرابیسم به دلیل عیوب انکساری رخ می دهد و با عینک قابل درمان است. با استفاده از آن، استرابیسم در چشم اصلاح می شود.
2) درمان با بستن چشمها با بانداژ چشمی
این روش درمانی در صورتی قابل انجام است که بیمار تنبلی چشم داشته باشد. چشم سالم در فواصل معین بسته می شود و به چشم تنبل اجازه کار می دهد.
3) درمان ارتوپتیک (CAM)
این درمان شامل تمرینات کامپیوتری است که روی هر دو چشم برای بازیابی توانایی بینایی و حس عمق اعمال می شود و نوعی فیزیوتراپی چشم است. درمان ارتوپتیک (CAM) می تواند استرابیسم را درمان کرده و همچنین بیمار هنگام رانندگی، انجام ورزش هایی که نیاز به تنظیم فاصله و زمان دارند، مانند فوتبال و تنیس روی میز، راحت تر و موفق تر عمل می کند.
4) جراحی استرابیسم (استارباتومی)
در مواردی که استرابیسم با عینک و ورزش های چشمی خاص بهبود نمی یابند، جراحی برای بیماران مبتلا به استرابیسم مادرزادی اعمال می شود. در جراحی انحراف چشم ، با افزایش قدرت برخی از 6 عضله چشم ما، با کاهش برخی از آنها و یا با تغییر نقاط تاثیر برخی از آنها انجام می شود. جراحی استرابیسم را می توان با بیهوشی عمومی در کودکان و با بیهوشی موضعی یا عمومی در بزرگسالان انجام داد.
این عمل ترجیحا تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. بعد از عمل، چشم بسته نیست، درد وجود ندارد، درد وجود ندارد، فقط ممکن است یک احساس سوزش خفیف در بیمار احساس شود. بیماران می توانند 6-7 روز پس از جراحی به زندگی روزمره خود بازگردند. قرمزی چشم حدود 3-4 هفته طول می کشد، با استفاده از قطره کاهش می یابد.
اصلاح لوچی با عمل جراحی در افراد مناسب امکان پذیر است. اگر جابجایی چشم در دوران نوزادی و به خصوص در 6 ماه اول اتفاق بیفتد، معمولاً اصلاح جراحی مطابق با توصیه پزشک انجام می شود و تنبلی چشم ناشی از آن درمان می شود.
مکانیسم اثر بوتاکس در استرابیسم چگونه است و چگونه استرابیسم را اصلاح می کند؟
بوتاکس با اثر بر روی انتهای عصبی که ماهیچه ها را فعال می کند، عضله را فلج می کند. اثر آن به مدت 6 ماه باقی می ماند. اگرچه باعث فلج موقت می شود، اما در این دوره تغییرات ساختاری در عضلات رخ می دهد و در نتیجه لغزش چشم و ناهماهنگی آن را کاهش می دهد.
درمان بوتاکس برای اصلاح انحراف چشم چگونه انجام می شود؟
بیهوشی در کودکان با استفاده از سند آنالژزی توسط پزشک انجام می شود. این روش کم خطرتر از بیهوشی عمومی است که در جراحی معمول استرابیسم برای بیماران اعمال می شود.
در بزرگسالان، این عمل پس از بیهوشی چشم با قطره های بی حس کننده انجام می شود و حدود 10 دقیقه طول می کشد. بوتاکس در ناحیه ای که عضله در آن قرار دارد با سوزن مخصوصی که به بافت ها و عروق آسیبی نمی رساند، تزریق می شود.
بیمار می تواند بلافاصله پس از تزریق بوتاکس می تواند به خانه برود و به زندگی عادی خود ادامه دهد. این روش هیچ اثری در ناحیه اعمال شده چشم باقی نمی گذارد. مهم ترین مزایای تزریق بوتاکس این است که می توان آن را تکرار کرد.
بوتاکس در چه شرایطی برای بیماران اعمال می شود؟
برای درمان جراحی در استرابیسم که به طور ناگهانی به دلیل فلج عضلات خارج چشمی ایجاد می شود، باید 8-6 ماه صبر کرد؛ زیرا احتمال دارد این نوع استرابیسم خود به خود برطرف شود اما دوبینی معمولا در این بیماران اتفاق می افتد و تحمل این شرایط برای بیمار سخت است. در این بیماران، مناسب ترین درمان در این دوره انتظار، استفاده از بوتاکس است، زیرا دوبینی را از بین می برد.
در انحراف چشم مادرزادی، دید سه بعدی را هرگز نمی توان آموخت مگر اینکه در سال اول جراحی انجام شود. به همین دلیل، بوتاکس به عنوان یک روش جایگزین برای کودکانی که نمی توانند بیهوشی دریافت کنند، استفاده می شود.
بوتاکس را می توان برای بیمارانی که پس از جراحی انحراف چشم به طور کامل بهبود نیافته اند، نیز اعمال کرد. بوتاکس همچنین در جراحی های استرابیسم اثر حمایتی دارد و موفقیت جراحی را افزایش می دهد.
استرابیسم در کودکانی که آسیب مغزی مادرزادی دارند، بیشتر دیده می شود. بهبودی کامل با جراحی استرابیسم در این کودکان دشوارتر است. به همین دلیل بوتاکس که خطر بیهوشی ندارد و خطر کمتری دارد به عنوان یک روش جایگزین در این کودکان استفاده می شود.
آمادگی های پیش از عمل استرابیسم
یک دوره ناشتایی کامل حداقل 6 ساعت قبل از جراحی برای تخلیه کامل معده ضروری و حیاتی است. یک مشکل جدی که نیاز به استفاده از دارو دارد. موارد و نکات مربوط به مصرف انواع داروها توسط بیماران قبل از جراحی توسط متخصص بیهوشی مربوطه ارزیابی شده و به بیمار اطلاع داده می شود. همچنین در روز انجام عمل جراحی باید شیشههای عینک خود را بدون پریزمهای آن به همراه داشته باشید.
انتخاب چشم مورد عمل در درمان استرابیسم بسته به علت استرابیسم ممکن است متفاوت باشد. بیشتر اوقات، ترجیح داده می شود که چشم انحرافی و یا کم بینا مورد جراحی قرار گیرد، اما گاهی اوقات ممکن است مشکل در واقع در چشم غیر لغزنده باشد. برخی از انواع استرابیسم ممکن است نیاز به جراحی روی هر دو چشم داشته باشند. تصمیم گیری در این مورد کاملاً به عهده پزشک است.
آمادگی بیمار در حین عمل انحراف چشم
جراحی های استرابیسم بر روی عضلات واقع در خارج از کره چشم انجام می شود. به منظور اصلاح استرابیسم و ایجاد موازی بین چشم ها، با استفاده از تکنیک های مختلف، قدرت این ماهیچه ها افزایش، کاهش و یا نقاط عمل عضلات تغییر می یابد.
در جراحی استرابیسم از فناوری لیزر استفاده نمی شود، اما جراحی های انحراف چشم در دسته جراحی های میکرو قرار می گیرند و بنابراین باید زیر میکروسکوپ جراحی، انجام شوند. میزان موفقیت در جراحی هایی که بدون میکروسکوپ انجام می شوند، به طور قابل توجهی کمتر است.
جراحی استرابیسم نیازی به بستری طولانی مدت در بیمارستان ندارد. با این حال، اگرچه عمل با بی حسی موضعی امکان پذیر است، اما در جراحی انحراف چشم برای راحتی بیمار، سهولت عمل جراح و دستکاری بهتر عضلات، بیهوشی عمومی ترجیح داده می شود. بنابراین به دلیل تاثیر بیهوشی عمومی، پس از عمل نیاز به چند ساعت نظارت در بیمارستان است. پس از آن، بیمار می تواند به خانه برود، مشروط بر اینکه دستورالعمل های داده شده توسط جراح چشم، رعایت شود.
مراقبت های بعد از عمل استرابیسم
چشم عمل شده در شب اول بعد از عمل، با بانداژ بسته نگه داشته می شود. طبیعی است که پلک های چشم عمل شده که برای اولین بار باز شده و پانسمان می شود، متورم و کمی کبود شده و برای چشم قرمز و خونی به نظر برسد. این علائم در چشم هایی که برای بار دوم جراحی شده اند و در کودکانی که قبل از عمل بسیار گریه کرده اند، آشکارتر است. معمولاً حدود 6 هفته طول می کشد تا چشم ظاهر طبیعی خود را پس از جراحی استرابیسم به دست آورد.
برخی از واکنش های آلرژیک یا عفونت هایی که ممکن است بعد از عمل انحراف چشم ایجاد شوند. پس از جراحی، دو قطره چشمی که یکی حاوی آنتی بیوتیک و دیگری دارای خاصیت ضد التهابی است، 4 بار در روز به صورت یک قطره به مدت 15 روز باید استفاده می شود. در طول این دوره، خارش و آبریزش چشم طبیعی است.
بیمار از روز سوم یا چهارم بعد از عمل می تواند به سر کار بازگردد. کودکان نیز می توانند بعد از 2-3 روز به مدرسه بروند. با این حال، باید به محافظت از چشمها در برابر عوامل محیطی تحریک کننده مانند گرد و غبار و دود و… دقت زیادی شود.
همچنین، باید مراقب بود که هنگام دوش گرفتن، آب و صابون با چشم عمل شده تماس پیدا نکند. در هنگام خواب روی چشم دراز نکشیده شود و دستکاری نشود. توصیه می شود در ماه اول بعد از عمل به خصوص در ماه های تابستان وارد استخر یا دریا نشوید.
بیماری که قبل از عمل از عینک استفاده می کند، قطعا بعد از عمل نیز باید از عینک استفاده کند. بیماران هرگز نباید انتظار داشته باشند که پس از جراحی عینک خود را بردارند.
مزایا و عوارض عمل استرابیسم
میزان موفقیت جراحی استرابیسم بیش از 85 درصد است، اگرچه بسته به شرایط بیمار، بیمارستان و یا مهارت جراح متفاوت است.
مزایا عمل انحراف چشم
جراحی استرابیسم در کودکان می تواند مانع از بروز تنبلی چشم و سایر عارضه های چشمی در در سنین بالاتر شود و همچنین می تواند به طور موثر چشم بزرگسالانی را که برای مدت طولانی به انحراف چشم مبتلا بوده اند، تراز کند.
بعد از انجام جراحی لوچی مشکلاتی مانند دوبینی، سردرد، آبریزش چشم ها و مشکل کج نگه داشتن سر به یک سمت که در برخی افراد مبتلا به این عارضه ایجاد می شود، برطرف می شود. همچنین با انجام جراحی استرابیسم، حالت موازی چشم ها و ناهماهنگی آن ها، تصحیح می شود که تاثیر بسیار زیادی روی اعتماد به نفس فرد و افزایش کیفیت زندگی اجتماعیی و زیبایی چهره او دارد.
عوارض عمل انحراف چشم
شرایطی مانند خونریزی کنترل نشده، عفونت سطحی، عدم تقارن دائمی، دوبینی دائمی، عدم بهبود یا ادامه انحراف را می توان از عوارض شناخته شده جراحی استرابیسم به حساب آورد. از دست دادن بینایی و عفونت های داخل چشمی کمتر شایع است.
با این حال، می توان همه این خطرات را با یک جراح مجرب، تیم اتاق عمل و مراقبت های مناسب پس از جراحی به حداقل رساند. پس از عمل ممکن است یک دوره موقت دوبینی به مدت 1-2 ماه وجود داشته باشد که معمولا یک وضعیت عادی و موقت است.
در واقع این دوبینی، فرآیند ضروری است تا چشمانی که اکنون موازی هستند و با هم می بینند، به این وضعیت عادت کنند. تداوم این وضعیت بسیار نادر است و ممکن است نیاز به اقدامات اضافی داشته باشد.
پرسش های متداول در مورد انحراف چشم
در این بخش به سوالاتی که معمولا از طرف مراجعین به کلینیک جراحی چشم مطرح میشود، پاسخ خواهیم داد. شاید این سوالات سوال شما نیز باشد. با ما همراه باشید. در صورتی که سوال مورد نظر شما در لیست زیر نبود میتوانید از طریق قرار دادن نظر در بخش نظرات، پرسش خود را مطرح کنید.
1) جراحی استرابیسم چقدر طول می کشد؟
اگرچه مدت زمان عمل با توجه به تعداد عضلات درگیر متفاوت است، اما به طور متوسط 1 ساعت طول می کشد.
2) روند بهبودی پس از جراحی لوچی یا انحراف چشم چگونه است؟
بیماران می توانند 6-7 روز پس از جراحی به ورتین زندگی عادی خود بازگردند. قرمزی چشم حدود 3-4 هفته طول می کشد، با استفاده از قطره کاهش می یابد.