گلوکوم و درمان لیزری ؛ توضیح جامع بیماری آب سیاه چشم و درمان آن

گلوکوم یا آب سیاه چشم

زمانی که فشار چشم تا حد زیادی بالا برود و باعث آسیب به بینایی و کاهش میدان دید فرد شود، باید احتمال ایجاد شدن گلوکوم (آب سیاه چشم) را بررسی کرد. گلوکوم با زاویه باز شایع ترین نوع این بیماری است. در این مقاله علاوه بر بررسی این بیماری قصد داریم به صورت تخصصی در مورد گلوکوم و درمان لیزری آن صحبت کنیم.

به منظور تغذیه بافت های چشم، مایع داخل چشمی تولید شده در چشم، از طریق برخی کانال ها به خارج چشم منتقل می شود. گلوکوم در نتیجه انسداد مجاری تخلیه مایع داخل چشم، ناتوانی در تخلیه کافی این مایع و افزایش فشار داخل چشم، رخ می دهد. در ادامه‌ی این مطلب به بررسی بیماری گلوکوم و درمان لیزری آن پرداخته و نکات مفید و مهمی را در مورد انجام درمان لیزری ذکر می کنیم.

گلوکوم یا آب سیاه چشم و درمان آن

گلوکوم یا آب سیاه چشم و درمان آن

از آنجایی که گلوکوم یک بیماری است که باعث از دست دادن بینایی به صورت غیرقابل برگشت می شود، تشخیص و درمان به موقع آن، بسیار مهم است. درمان با کاهش تشکیل مایع داخل چشمی یا افزایش خروجی آن، انجام می شود.

امروزه از داروهایی به صورت قطره چشمی به عنوان اولین گزینه درمانی برای کاهش فشار داخل چشم استفاده می شود. با این حال، هزینه بالای قطره های چشمی مصرفی، سختی استفاده روزانه و طولانی مدت، عوارض جانبی و رعایت ناکافی بیمار در مورد استفاده درست و به موقع از قطره ها، از سختی های درمان دارویی گلوکوم است.

روش ترابکولوپلاستی با لیزر آرگون (ALT)

روش ترابکولوپلاستی با لیزر آرگون (ALT) که به عنوان جایگزینی برای درمان دارویی برای بیماری گلوکوم، توسعه یافته است، اولین روش لیزری است که در درمان گلوکوم استفاده می شود. این روش لیزر به اندازه کافی محبوب نبوده است، زیرا به اندازه کافی موثر نیست و مناطقی که لیزر در آن اعمال می شود، دوباره دچار انسداد می شود.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

روش ترابکولوپلاستی (SLT)

با این حال، لیزر انتخابی ترابکولوپلاستی (SLT)، نوع جدیدی از دستگاه لیزر است که در سال‌های اخیر برای درمان گلوکوم توسعه یافته و توسط سازمان بهداشت آمریکا FDA تایید شده است، به طور ایمن و گسترده در جهان در درمان گلوکوم استفاده می‌شود.

در برخی از بیماران گلوکومی ممکن است لازم باشد قبل از درمان دارویی، لیزر درمانی انجام شود. در مواردی که با درمان دارویی نمی توان فشار داخل چشم را به حد مطلوب کاهش داد و در بیمارانی که در حین مصرف دارو دچار مشکل می شوند، درمان جراحی ممکن است ضروری باشد. این تصمیم باید توسط جراح چشم و با توجه به شرایط بیمار گرفته شود.

لیزر مورد استفاده در این درمان لیزری گلوکوم با روش SLT، لیزر Q-Switched FD Nd:YAG با طول موج 532 نانومتر است که در سال 2001 توسط FDA تایید شد و پس از سال 2005 در سراسر جهان رایج شد.

بزرگترین مزیت ترابکولوپلاستی با لیزر درمان لیزری گلوکوم با روش SLT این است که هیچ آسیبی به زاویه تخلیه چشم و سایر بافت های چشمی وارد نمی کند و بنابراین امکان تکرار را فراهم می کند. همچنین روشی است که در چند دقیقه در یک محیط سرپایی انجام می شود.

درمان لیزری گلوکوم با روش SLT، انسداد کانال هایی که خروج مایع داخل چشم را فراهم می کنند رفع نموده و در نتیجه فشار داخل چشم کاهش می یابد. در این روش، لیزر فقط بر سلول های رنگدانه شده در این کانال ها تاثیر می گذارد، نه سلول های غیر رنگدانه و بافت همبند چشم.

از آنجایی که روی سلول های غیر رنگدانه و بافت همبند تأثیر نمی گذارد، باز با بهبود زخم دوباره بسته نمی شود. همچنین تضمین می کند که کانال های تخلیه مایع چشمی برای مدت طولانی تری باز می مانند و مسدود نمی شوند.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل پی آر کی (PRK)؛ مزایا، معایب و مقایسه آن با سایر عمل ها

[/box]

عوامل ایجاد گلوکوم

عوامل ایجاد گلوکوم

[tie_list type=”plus”]

  • فشار داخل چشمی بالا
  • افزایش سن
  • سابقه خانوادگی ابتلا گلوکوم
  • ضخامت نازک قرنیه
  • دیابت
  • نزدیک بینی
  • فشارخون سیستولیک و دیاستولیک پایین
  • کورتیزون درمانی طولانی مدت
  • صدمات چشمی

[/tie_list]

تشخیص گلوکوم

چشم پزشک فشار داخل چشم را در معاینه چشم اندازه گیری می کند و عصب بینایی را ارزیابی می کند. فشار داخل چشم 10-20 میلی متر جیوه طبیعی در نظر گرفته می شود.

مقادیر 20 میلی متر جیوه و بالاتر به عنوان مورد مشکوک به گلوکوم در نظر گرفته می شود. اگر آسیب عصب بینایی در نتیجه معاینه میدان بینایی همراه با فشار داخل چشمی بالا تشخیص داده شود، این وضعیت به عنوان گلوکوم در نظر گرفته می شود. هر چشم ممکن است واکنش متفاوتی به افزایش فشار داخل چشم داشته باشد. در برخی از چشم‌ها، فشار داخل چشمی بالاتر از حد طبیعی باعث آسیب به عصب بینایی نمی‌شود و بیمار فقط به‌عنوان مشکوک به گلوکوم یا فشار خون بالا پیگیری می‌شود. آسیب به عصب بینایی با معاینه کامپیوتری میدان بینایی آشکار می شود.

هنگامی که گلوکوم تشخیص داده می شود، باید به عنوان یک بیماری مادام العمر درمان شود. درمان اولیه گلوکوم با استفاده از قطره های چشمی است مگر اینکه مورد اورژانسی باشد. قطره های چشمی با کاهش تولید مایع داخل چشمی یا افزایش خروجی آن، فشار داخل چشم را کاهش می دهند.

چشم پزشک موفقیت درمان را با اندازه گیری فشار داخل چشم و انجام معاینات میدانی کامپیوتری در فواصل زمانی مکرر ارزیابی می کند. در صورت موفقیت آمیز بودن، درمان مادام العمر ادامه خواهد داشت. انجام معاینات میدان بینایی بین 3 تا 6 ماه و بین 6 تا 12 ماه ضروری است. اگر با وجود درمان دارویی، آسیب به عصب بینایی همچنان افزایش یابد، درمان دارویی اضافی شروع می شود. اگر این نتایج کافی به دست نیاورد، درمان جراحی اعمال می شود. در صورت لزوم، درمان دارویی پس از جراحی از سر گرفته می شود.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل فمتو اسمایل چیست ؟ مزایا،معایب،قیمت

[/box]

توصیه های عمومی برای درمان گلوکوم

توصیه های عمومی برای درمان گلوکوم

داروها و قطره های چشمی خود را طبق توصیه پزشک مصرف کنید و مراقب باشید که داروی خود را هر روز در ساعت معینی مصرف کنید. درمان گلوکوم وضعیتی است که نیاز به همکاری بین بیمار و پزشک دارد. بنابراین حتماً پزشک خود را از هرگونه عوارض جانبی که بر زندگی روزمره شما تاثیر می گذارد، مطلع کنید.

از قرارهای چکاپ برنامه ریزی شده پزشک خود پیروی کنید. به یاد داشته باشید، بیماری شما تنها زمانی با موفقیت قابل درمان است که تحت کنترل منظم پزشک خود باشید. علاوه بر چشم پزشک خود، هنگامی که به پزشک دیگری مراجعه می کنید، به او اطلاع دهید که به گلوکوم مبتلا هستید. به همه اعضای خانواده خود هشدار دهید که معاینه چشمی منظم داشته باشند، زیرا گلوکوم می تواند ارثی باشد.

[tie_list type=”plus”]

  • سنین 20 تا 29 سال: هر فردی که سابقه خانوادگی گلوکوم دارد، باید هر 3 تا 4 سال یکبار معاینه چشم انجام دهد.
  • سنین 30 تا 39 سال: هر فردی که سابقه خانوادگی گلوکوم دارد، باید هر 2 تا 3 سال یکبار معاینه چشم انجام دهد.
  • سنین 40 تا 64 سال: همه افراد باید هر 2 سال یک بار معاینه چشم انجام دهند.
  • سن 65 سال و بالاتر: همه افراد باید سالی یک بار تحت معاینه چشم قرار گیرند.

[/tie_list]

گلوکوم و درمان لیزری

ترابکولوپلاستی انتخابی با لیزر که به عنوان درمان لیزری برای فشار چشم نیز شناخته می شود، یک روش لیزر درمانی عملی و بسیار موثر است که برای کاهش فشار داخل چشم در درمان گلوکوم با زاویه باز استفاده می شود. این درمان، قابل اجرا توسط چشم پزشک در مدت زمان بسیار کوتاهی در محیط مطب می باشد.

این روش لیزر درمانی، درمان سرپایی بدون نیاز به اتاق عمل است. یکی دیگر از موارد استفاده لیزر در درمان فشار چشم، استفاده از لیزر در ناحیه سفید اطراف قسمت رنگی قسمت بیرونی چشم است. هدف این است که با از بین بردن ناحیه داخلی این قسمت که آب چشم ترشح می کند، تولید آب چشم را کاهش دهیم. این روش درمانی در محیط اتاق عمل معمولا با بی حسی موضعی انجام می شود و بیمار می تواند همان روز به منزل برود.

فشار داخل چشم در اکثریت قریب به اتفاق بیمارانی که تحت درمان با لیزر در فشار چشم هستند، می تواند 75 تا 30 درصد کاهش یابد. SLT یک روش جایگزین برای درمان دارویی و مداخله جراحی است که می تواند در صورت لزوم مجدداً استفاده شود و به راحتی برای بیمار اعمال شود.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » جراحی مجاری اشکی کودکان

[/box]

چگونه درمان لیزری بر کاهش فشار چشم تاثیر می گذارد؟

چگونه درمان لیزری بر کاهش فشار چشم تاثیر می گذارد؟

انقباض و انسداد در مجاری که از طریق آنها مایع زلالیه جذب می شود، علت اصلی آب سیاه است. در فشار چشم، لیزر درمانی و پرتو لیزر با دوز پایین بر روی کانال های مسدود شده تاثیر می گذارد. در نتیجه این اثر، برخی تغییرات شیمیایی و بیولوژیکی در این سلول ها ایجاد می شود.

اثر درمانی لیزر بصورت تسریع خروج زلالیه و کاهش افزایش فشار داخل چشم است که می تواند اثر واقعی خود را 1-3 ماه پس از اعمال نشان دهد. در اکثریت قریب به اتفاق بیماران، فشار خون داخل چشم 75-30٪ کاهش می یابد.

شرایط لازم برای عمل لیزری گلوکوم

[tie_list type=”checklist”]

  • بیماران مبتلا به گلوکوم با زاویه باز و بیمارانی که به درمان دارویی پاسخ ندادند؛
  • بیمارانی که درمان دارویی کافی برای درمان گلوکوم دریافت کرده اند، اما به درمان در سطح مطلوب پاسخ ندادند؛
  • در بیماران با خطر بالای ابتلا به گلوکوم و در بیمارانی که برای کنترل فشار داخل چشم بدون استفاده از دارو مناسب تشخیص داده می شود؛
  • بیمارانی که به هر دلیلی عوارض جانبی داروهایی که استفاده می کنند، بر کیفیت زندگی روزمره آن ها تاثیر می گذارد؛
  • این روش به عنوان اولین روش درمانی برای بیمارانی که پس از تشخیص گلوکوم، درمان دارویی را شروع نکرده اند، استفاده می شود.

[/tie_list]

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » جراحی کاشت لنز چیست ؟ ( توضیحات کامل + هزینه )

[/box]

آمادگی های پیش از درمان لیزری گلوکوم

آمادگی های پیش از درمان لیزری گلوکوم

[tie_list type=”plus”]

  • شب قبل از لیزر درمانی استحمام کرده و صورت خود را با صابون یا شامپوی بچه رقیق شده بشویید؛
  • اگر از داروی خاصی استفاده می کنید، حتما به جراح چشم پزشک اطلاع دهید. داروهای پرفشاری خون و داروهای کاهنده چربی خون باید طبق دستور پزشک استفاده شوند.

[/tie_list]

آمادگی بیمار در حین لیزر درمانی گلوکوم

درمان لیزری گلوکوم در مطب پزشک انجام می شود و روشی است که روی صندلی بیمار بدون ورود به اتاق عمل انجام می شود. در ابتدای درمان، چشم بیمار با استفاده از قطره های بی حس کننده بیهوش می شود. به این ترتیب بیمار در حین عمل هیچ گونه درد و رنجی را احساس نمی کند.

پس از بروز بی حسی، لیزر درمانی بین 40 ثانیه تا 1 دقیقه در ناحیه ترابکولار که از خروج مایع داخل چشم اطمینان حاصل می شود، اعمال می شود. هدف از درمان، گشاد کردن کانال‌های مسدود و باریک است. قطره های ضد التهاب چشمی برای جلوگیری از التهاب در چشم بیمار پس از لیزر استفاده می شود.

پس از اعمال، بیمار به مدت چند ساعت تحت نظر قرار می گیرد تا فشار داخل چشم کنترل شود و از بروز عوارض جلوگیری شود.سپس بیمار به طور معمول به فعالیت های روزانه خود ادامه می دهد.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​

مراقبت های بعد از درمان لیزری گلوکوم

[tie_list type=”plus”]

  • بعد از درمان لیزری، بر روی چشم شما محافظ پلاستیکی به مدت چند ساعت قرار داده می شود.
  • استراحت در روز انجام عمل لیزر گلوکوم توصیه می شود. بعد از لیزر درمانی از برداشتن اجسام سنگین (به طور
  • معمولا بیش از 2 کیلوگرم) خودداری کنید. همچنین بهتر از دو الی سه روز بعد از لیزر درمانی استحمام کنید.
  • در زمان استراحت زیر سر بیمار، باید بالاتر از ارتفاع معمول باشد.
  • مصرف غذاهای سبک، مایعات گرم خوردن سبزیجات و میوه مناسب برای تسریع بهبودی و تقویت بیمار مناسب است.
  • بعد از درمان لیزری گلوکوم احساس وجود جسم خارجی طبیعی است. برای کاهش ناراحتی بیمار مسکن تجویز می شود.

[/tie_list]

مزایا و عوارض لیزر درمانی گلوکوم

لیزر درمانی در چشم پزشکی عوارض بسیار کمی دارد. عوارض جانبی ممکن است از بیمار به بیمار دیگر متفاوت باشد. التهاب بسیار کمی ممکن است بلافاصله پس از درمان لیزری گلوکوم رخ دهد. این عارضه در عرض چند روز با قطره های ضد التهاب برطرف می شود.

در برخی موارد، فشار خون داخل چشمی می تواند تا سطح بسیار پایین افزایش یابد. این افزایش کم و کوتاه مدت که بلافاصله پس از درمان رخ می دهد، یک وضعیت طبیعی در نظر گرفته می شود. این افزایش فشار را می توان با حمایت های دارویی مختلف در مدت زمان کوتاهی تحت کنترل درآورد.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » نیستاگموس چیست و چطور درمان می شود ؟ ( توضیح جامع )

[/box]

پرسش های متداول در زمینه گلوکوم و درمان لیزری

پرسش های متداول در زمینه گلوکوم و درمان لیزری

در این بخش به سوالاتی که معمولا بیماران و مراجعه کنندگان به کلینیک جراحی چشم در مورد گلوکوم مطرح میکنند، پاسخ خواهیم داد. پیشنهاد میشود حتما این بخش را مطالعه کنید. چرا که ممکن است سوال یکی از این افراد سوال شما نیز باشد.

1) درمان لیزری چقدر در زمینه بهبود گلوکوم موثر است؟

درمان لیزری می تواند فشار چشم را تا 70٪ در 85٪ از بیماران کاهش دهد، این سطح اثر معادل استفاده از موثرترین قطره های چشمی است.

2) اثر لیزر درمانی چقدر طول می کشد؟

اثر لیزر معمولا تا 1 الی 5 سال بسته به شرایط بیمار باقی می ماند. گاهی اوقات تأثیر اولین درمان لیزری می تواند از این دوره بیشتر شود.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

حتما بخوانید » عمل لیزیک چشم چیست ؟ مزایا، معایب و قیمت عمل لیزیک (راهنمای کامل)

[/box]

از بین رفتن اثر درمانی لیزر گلوکوم

3) وقتی اثر لیزر درمانی از بین رفت، چه باید کرد؟

اگر بعد از سال ها اثر خود را از دست داد یا کاهش داد، می توان دوباره لیزر درمانی را انجام داد. اما درمان دوم ممکن است به اندازه جلسه اول موثر نباشد. به طور کلی، اگر در درمان اول نتوان نتیجه موثری به دست آورد، تکرار درمان فایده ای ندارد.

اگر درمان لیزری نتواند فشار چشم را کاهش دهد، سایر داروها، استنت گذاری یا جراحی باز برای درمان گلوکوم در نظر گرفته می شود. درمان لیزری بر موفقیت سایر درمان ها تاثیر نمی گذارد.

4) آیا می توان بعد از درمان لیزری استفاده از قطره های چشمی را متوقف کرد؟

در برخی از بیماران تنها با استفاده از لیزر می توان فشار چشم را تا حد مطلوب کاهش داد. در سایر بیماران ممکن است استفاده از قطره های چشمی اضافی برای رسیدن به فشار چشم مورد نظر لازم باشد. باید در نظر داشت که درمان لیزری یک درمان دائمی برای گلوکوم مانند جراحی نیست و بیمار گلوکومی باید در طول زندگی خود در فواصل زمانی معین تحت نظر متخصص چشم پزشک باشد.

خداحافظی با عینک در کمتر از 5 دقیقه!​
اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
دکتر محبی یکی از خوش اخلاق ترین دکتر هایی هستن که من به عمرم دیدم. ایشون توی کارشون هم تجربه فوق العاده ای دارن. هم خودم هم چندتا از اعضای خونوادم پیش ایشون عمل کردیم و کلا دیگه عینک نمیزنیم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
واقعا فکرشم نمیکردم با یه عمل ساده و در عرض چند دقیقه تا این اندازه بیناییم تغییر کنه. از دکتر محبی و تیم حرفه ایشون تشکر میکنم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
بعد از هشت سال عینک زدن بالاخره از شر عینک زدن خلاص شدم. انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چیز با کیفیت تر شده. حس فوق العاده ایه.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
با وجود اینکه تازه از اتاق عمل بیرون اومده بودم اما وضوح دیدم چند برابر شده بود. طوری که راحت میتونستم ساعت رو بخونم. فکرشم نمیکردم یه روزی بتونم بدون عینک تا این حد واضح ببینم.
قبل
بعدی

به مشاوره نیاز داری؟

کافیه روی دکمه زیر کلیک کنید و نام نام خانوادگی و شماره تماست رو برای ما ارسال کنی. کارشناس های تیم جراحی چشم در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.