وقتی صحبت از زرد شدن سفیدی چشم میشود، باید انتظار وجود یک بیماری یا عارضه در یک نقطه از بدن را داشته باشید. اما سوال اینجاست که این عارضه دقیقا چیست؟ و برای کدام قسمت از بدن اتفاق افتاده است. در ادامه علاوه بر اینکه در مورد علائم زرد شدن سفیدی چشم و علت آن صحبت میکنیم، در مورد درمان نیز توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد.
علت زرد شدن سفیدی چشم چیست؟
زرد شدن سفیدی چشم علت های متعددی میتواند داشته باشد. اما چیزی که بین تمام موارد مشترک است این است که زرد شدن سفیدی چشم زمانی اتفاق می افتد که بیلی روبین در بدن زیاد شود. بیلی روبین به ماده شیمیایی زرد رنگی گفته میشود که در زمان تجزیه سلول های قرمز خون، شروع به شکل گرفتن میکند.
در همین زمان است که کبد کار وارد عمل میشود. کبد با تصفیه کردن بیلی روبین آن را برای مایع صفرا میفرستد. حال اگر مقدار این بیلی روبین بسیار باشد کبد توانایی تصفیه آن را ندارد. بنابراین بخشی از آن در بدن ذخیره میشود. این بیلی روبین انباشته شده باعث زرد شدن سفیدی چشم ها میشود. اصطلاحاً به این مشکل « یرقان » گفته میشود.
علائم و نشانه های زرد شدن سفیدی چشم (یرقان) در کودکان و بزرگسالان
بسیاری از افراد تصور میکنند که زرد شدن سفیدی چشم تنها در کودکان رخ میدهد. این باور اشتباه است. این موضوع ارتباطی با سن فرد ندارد و هم برای کودک و هم برای بزرگسال میتواند به وجود بیاید. نکته مهم این است که شما باید از علائم و نشانه های یرقان اطلاع کافی داشته باشید. این به شما کمک میکند تا سرعت عمل بیشتری داشته باشید و سریع تر به پزشک معالج مراجعه کنید.
نشانه ها و علائم زرد شدن سفیدی چشم ( یرقان ) عبارتند از :
- اختلال در بیدار شدن
- حرکات عجیب چشمی
- زردی در ناحیه سفیدی چشم ها
- بیماری های کبدی
- عفونت
- ناهنجاری خاص ارثی
- خارش
- درد های شکمی
- ناهنجاری های خونی
- خستگی و عدم استراحت کافی
- کاهش وزن سریع
- حالت تهوع و استفراغ
- مدفوع کم رنگ
- تب
- مدفوع کم رنگ
- ادرار تیره
- ضعف بدنی و بی حالی
- ناتوانی در بلند شدن
- تغییرات و کاهش وزن بدون علت
- بی خوابی و بد خوابی
حتما بخوانید » مواد غذایی مناسب برای تقویت چشم بعد از عمل لیزیک
علت و دلایل زرد شدن سفیدی چشم
حال که در مورد علائم این بیماری و مشکل اطلاعات کافی را بدست آوردید، وقت آن رسیده تا در مورد علت بروز این مشکل صحبت کنیم. همانظور که میدانید هر معلولی، علتی دارد. این موضوع در مورد زرد شدن سفیدی چشم ها صدق میکند. در ادامه علت های بروز یرقان را با هم بررسی میکنم.
1) هپاتیت
کبد در نتیجه ابتلا به بیماری هپاتیت ورم میکند. علت این ورم وجود عفونتی است که این بیماری در کبد به وجود می آورد. اینکه تا چه مدتی این عفونت در بدن و کبد باقی میماند، بین افراد مختلف، متفاوت است. برای بعضی ها کمتر و برای بعضی ها بیشتر! با توجه به مشکلی که هپاتیت برای کبد ایجاد میکند، بدن فرد نمیتواند به خوبی بیلی روبین را تصفیه کند و فرد به زردی چشم یا یرقان مبتلا میشود.
2) سنگ کیسه صفرا
سنگ کیسه صفرا، در واقع قطعات سنگی کوچکی هستند که در کیسه صفرا ایجاد شده و مجاری صفراوی را مسدود میکنند. وجود این سنگ ها و مسدود شدن مجاری صفراوی در نهایت به زرد شدن سفیدی چشم ختم میشود.
3) علت بروز یرقان ؛ داروهای خاص
شاید کمی عجیب باشد اما مصرف بعضی از داروهایی که به شکل روتین استفاده میشوند هم میتواند دلیلی برای بروز یرقان باشد. داروهایی مثل پنی سیلین، استامینوفن، داروهای ضد بارداری، استروئید ها و کلرپرومازین با بروز زردی چشم ارتباط مستقیم دارند.
4) بیماری مالاریا؛ علت زرد شدن سفیدی چشم
مالاریا بیماری است که ما آن را با پشه مالاریا میشناسیم. این بیماری علاوه بر گزش پشه مالاریا، میتواند با خون عفونی نیز انتقال پیدا کند. با وجود این بیماری احتمال این که سلول های خونی از هم بپاشند و یا آسیب ببینند وجود دارد. از دست دادن گلوبول های قرمز خون میتواند به یرقان منتهی شود.
5) سیروز کبدی
در مشکل سیروز کبدی بافت اسکار به جای سلول های سالم جایگزین میشود. این روند در طولانی مدت باعث بروز مشکلاتی در فرآیند کبد و عملکرد آن میشود. در نهایت همه این مشکلات دست به دست هم داده و باعث بروز زردی در ناحیه چشم میشوند.
6) کبد چرب
یکی از مواردی که متاسفانه در ایران به صورت شایع وجود دارد، کبد چرب است. این موضوع به دلیل رعایت نکردن رژیم غذایی درست و اصولی اتفاق می افتد. زمانی که چربی در کبد جمع شود مشکلاتی را برای کبد ایجاد میکند. این مشکلات نیز در نهایت به زردی چشم یا همان یرقان منتهی میشود.
7) کم خونی همولیکتیک
زمانی که خون یک فرد فاقد سلول های قرمز باشد اصطلاحا گفته میشود که کم خونی همولیتیک به وجود آمده است. در این حالت بیلی روبین بیش از اندازه آزاد شده و چشم ها زرد میشوند.
8) مصرف بی اندازه الکل
افرادی که برای طولانی مدت الکل مصرف میکنند و در واقع اعتیاد به الکل دارند، قطعا از نظر کبدی دارای مشکلاتی هستند. در نتیجه بروز یرقان در چنین افرادی خیلی دور از انتظار نیست.
سرطان و زرد شدن سفیدی چشم
در این بخش انواع مختلف سرطان هایی که میتوانند منجر به زرد شدن چشم شوند را معرفی خواهیم کرد. لازم به ذکر است که این یک فرد با مشکل یرقان مواجه شود، نباید با ترس و وحشت به عنوان اولین گزینه به سراغ بررسی سرطان ها برود. چرا که عوامل متعددی میتواند باعث این اتفاق شود.
بنابراین با حفظ آرامش در ابتدا به پزشک معالج مراجعه کنید تا تست ها و آزمایش های لازم انجام شوند. بعد از بررسی پزشک میتواند علت را به شما اطلاع دهد.
9) سرطان کبد
میتوان گفت در بین انواع سرطان ها، سرطان کبد جزو شایع ترین مواردی است که میتواند عامل بروز یرقان شود. همانطور که تا اینجا گفته شد، زردی چشم به آزاد شدن بیلی روبین و کبد ارتباط دارد. بنابراین وقتی مشکل کبدی برای یک فرد ایجاد شود، مینوان انتظار زردی چشم را نیز داشت.
10) سرطان کیسه صفرا
این مدل از سرطان جزو موارد کمیاب است. این بیماری در ابتدا نشانه هایی را از خود بروز نمیدهد. اما بعد از گذشت مدتی تومور بزرگ شده و مجاری صفراوی را مسدود میکند. در نتیجه یرقان خودش را نشان میدهد.
11) سرطان پانکراس
این مدل از سرطان نیز متاسفانه باعث آسیب دیدگی مجاری صفراوی و بروز یرقان میشود.
سایر علت های زرد شدن سفیدی چشم
تا اینجا بیماریهایی که علت اصلی بروز یرقان هستند را بررسی کردیم. اما ماجرا به همین جا ختم نمیشود. بیماری های دیگری نیز وجود دارند که میتوانند باعث بروز زردی چشم شوند. بیماری هایی مثل مجرای صفراوی، کولیت زخمی، آمیلویدوز، پانکراتیت، سارکوئیدوز، سندروم گیلبرت و … باعث ایجاد شدن زردی در سفیدی چشم میشوند.
حتما بخوانید » 6 تفاوت ضعیف شدن چشم و آستیگمات که باید بدانید
زردی چشم در کودکان و نوزادان
یکی از مشکلاتی که دربین نوزادان تازه به دنیا آمده رایج است، همین زردی چشم است. شاید تا به حال دیده باشید که بعضی از نوزادان را بدو تولد زیر دستگاهی قرار میدهند که یک نور با رنگ خاص را به بدن کودک میتاباند. این دستگاه به کمتر شدن مقدار بیلی روبین خون کمک میکند و در نهایت مشکل زردی را حل میکند.
شاید برای شما سوال باشد که :
بالا رفتن مقدار بیلی روبین در نوزاد چه مشکلاتی را ایجاد میکند؟
از دست دادن شنوایی، تشنج، آسیب های مغزی، میتوانند مواردی باشند که در نتیجه بالا رفتن بیلی روبین در نوزادان ایجاد میشود. به همین دلیل است که به صورت مداوم پزشک باید سطح بیلی روبین خون نوزاد را بسنجد.
شاید جالب باشد اگر بدانید که خوردن شیر مادر به کمتر شدن بیلی روبین کمک میکند. با مدفوع کردن سطح بیلی روبین اضافه بدن کاهش میابد. خوردن شیر بیشتر از مادر برابر است با مدفوع بیشتر و کمتر شدن زردی نوزاد.
باور های غلط در مورد زرد شدن سفیدی چشم
متاسفانه در گذشته به دلیل نبودن دانش کافی باور های غلطی در مورد زرد شدن سفیدی چشم در بین مردم رواج پیدا کرده است. برخی از این باور ها عبارتند از :
- خوردن برخی از خوراکی ها و غذاها باعث زرد شدن سفیدی چشم میشود.
- با بالا رفتن ویتامین A مشکل زردی چشم ایجاد می شود.
- خوردن الکل به صورت مستقیم باعث زرد شدن چشم میشود.
حتما بخوانید » لنز های چند کانونه یا مولتی فوکال برای درمان پیرچشمی ( توضیحات جامع )
عوارض زردی چشم و یرقان
بیماری یرقان دارای عوارض احتمالی است. این یعنی فرد در صورت اقدام نکردن برای معالجه میتواند در نهایت به یکی از این موارد و یا چند مورد به صورت همزمان دچار شود. در نوزادان همانطور که گفته شد میتواند باعث فلج مغزی، از دست دادن شنوایی، بروز مشکل در بینایی و همچینین مشکلاتی در ناحیه دندان شود. حالا سوال این است که یرقان برای بزرگسالان چه عوارضی دارد؟
- واریس مری
- آب آوردن چشم
- نارسایی کلیوی
- انسفالوپاتی کبدی
- پر فشاری ورید باب
زردی چشم را چطور درمان کنیم؟
حال که علت و عوارض مربوط به بیماری یرقان و زردی چشم را بررسی کردیم نوبت به معرفی روش های درمان میرسد. درمان این بیماری بسته به این که فرد به چه دلیل دچار زردی شده است، تفاوت دارد. یعنی در قدم اول باید بیماری که باعث یرقان شده است را تشخیص داد.
در صورتی که مشکل حاد نباشد، پزشک دارو تجویز کرده و با رعایت غذایی درمان صورت میگیرد. اما در صورت وجود مشکلات جدی تر باید عمل جراحی فرد درمان شود. این بیماری با گذشت زمان بدتر و بدتر میشود. بنابراین هر وقت که متوجه علائم زردی چشم و یرقان شدید سریعا اقدام به معالجه کنید.
حتما بخوانید » قوز قرنیه،علت تا جدیدترین روش های درمان ( توضیح کامل )
درمان خانگی زردی چشم جواب میدهد؟
اگر سطح زردی چشم فرد پایین باشد میتوان از درمان های خانگی استفاده کرد. بهترین کار همانطور که گفته شد مراجعه به پزشک و یافتن علت است. بعد از یافتن علت اگر مشکل جدی وجود نداشت، با مشورت پزشک میتوان در کنار روش های نوین و دارو از روش های خانگی که در ادامه معرفی میکنیم استفاده کنید.
درمان های خانگی یرقان
- استفاده از لیمو و نمک سیاه
- استفاده از گوجه فرنگی
- افزایش مصرف مایعات
- پونه کوهی
- ماست
- سیر
- زنجبیل
- آب انگور سبز
- افزایش مصرف حبوبات، گوشت گاو و سبزی ها
- استفاده از آب نیشکر
- خمیر ریحان و آب تربچه
- روغن با اسانس لیمو
- روغن با اسانس رز ماری
- روغن های گیاهی
- دوری از الکل و سیگار
جمع بندی
زرد شدن سفیدی چشم یا یرقان جزو مشکلاتی که در دنیای امروز به راحتی و با استفاده از دارو قابل حل شدن است. البته این در صورتی است که فرد درمان را پشت گوش نگذارد و سریعا اقدام کند. هرگاه علائم این بیماری را در بدن خود مشاهده کردید، سریعا به پزشک متخصص چشم و یا داخلی مراجعه کرده و به دنبال یافتن علت و در نهایت درمان شدن باشید.