آب مروارید ( کاتاراکت) چیست؟ علائم، روش درمان و مراقبت ها

بیماری آب مروارید چشم

اولین چیزی که باید در مورد آن صحبت کنیم این است که اصلا بیماری آب مروارید ( کاتاراکت ) چیست؟ آب مروارید در حقیقت همان تار شدن عدسی طبیعی چشم است که پشت عنبیه و مردمک قرار گرفته است. این بیماری برخلاف اسم زیبایی که دارد مهم ترین دلیلی است که باعث ضعیف شدن بینایی در افراد چهل سال به بالا و نابینایی در بین افراد مختلف میشود.

حالا سوال این است که آیا این مشکل قابل حل است یا خیر؟ بله. با وجود پیشرفت عمل جراحی در دنیای امروز، راه حل این مشکل به کمک بشریت آمده است. در عمل جراحی آب مروارید کپسول عدسی چشم جدا شده و با یک پروتز لنز داخل چشمی یا همان آی او ال ( IOL ) جایگزین میشود. در صورتی که بیمار نتواند از این لنز ها استفاده کند، استفاده از لنزهای معمولی و یا عینک راهکاری است که به بینایی بهتر بیمار کمک میکند.

بیماری آب مروارید چشم

آب مروارید ( کاتاراکت ) و باور های غلط در مورد آن

آب مروارید در واقع شبیه به مه گرفتگی عدسی چشم است. زمانی که عدسی چشم کدر میشود، شبیه به حالتی میشود که انگار یک پنجره مه گرفته و یا دچار کدر شدن و زردی شده باشد. البته نکته ای که نباید آن را فراموش کرد این است که این کدر شدن میتواند نزدیک به مرکز عدسی و یا با فاصله از آن باشد.

بعضی از افراد به دلیل وجود فاصله آب مروارید از مرکز عدسی هیچ گاه متوجه وجود آن نمیشوند. به همین خاطر است که ما توصیه میکنیم افراد بالای چهل سال هر چند مدت یک بار برای معاینه به چشم پزشکی مراجعه کنند.

باور های غلطی در مورد بیماری آب مروارید ( کاتاراکت ) در بین مردم وجود دارد. در ادامه به معرفی و توضیح در مورد این باور ها میپردازیم.

[tie_list type=”cons”]

  • کاتاراکت یک پرده در جلوی چشم است.
  • کاتاراکت در نتیجه استفاده زیاد از چشم ایجاد می شود.
  • کاتاراکت می تواند از یک چشم به چشم دیگر منتقل شود.
  • کاتاراکت یکی از علل برگشت ناپذیر کوری است.

[/tie_list]

در صورتی که شما نیز از این دست باور ها دارید، وقت آن رسیده آنها را فراموش کنید. با مطالعه ادامه توضیحاتی که در این مقاله قرار داده شده، میتوانید به طور کامل با آب مروارید و روش درمان آن آشنا شوید.

علائم آب مروارید چشم

بیماری کاتاراکت یکی از بیماری هایی است که با توجه به پیدایش آرام آن، افراد معمولا متوجه وجودش نمیشوند. این بیماری معمولا در ابتدا به قدری کوچک است که تاثیر زیادی روی بینایی فرد نمیگذارد. بعد از مدتی بیمار متوجه میشود که چشمش تار شده. به طوری که انگار از پشت یک پنجره کثیف به بیرون نگاه میکند.

در کنار این مورد، نور ها غلیط تر میشوند. به عنوان مثال نور لامپ و یا نور خورشید برای این دسته از افراد درخشان تر هستند. این موضوع معمولا بیماران دچار آب مروارید را به خصوص در موقع رانندگی اذیت میکند. علاوه بر این موارد، رنگ ها دیگر زیبایی و غلطت گذشته را ندارند. به طوری که انگار جهان بی روح شده است.

این علائم بسته به نوع آب مروارید در زمان و شدت بروز علائم متفاوت هستند. به عنوان مثال آب مروارید کپسولی تا زمانی که بیماری پیشرفت کامل نکند بیمار هیچ گونه علائمی را درک نمیکند. یا مثلا در مدل آب مروارید هسته ای، به صورت موقت دید نزدیک بهبود می یابد. به این بهبودی اصطلاحا « دید ثانویه » گفته میشود که کاملا موقتی است و با بدتر شدن اوضاع، از بین میرود.

در ادامه در مورد انواع آب مروارید توضیحات مفصل تری را در اختیار شما قرار داده ایم.

بیماری آب مروارید چشم ؛ انواع آب مروارید ( کاتاراکت )

انواع آب مروارید را بشناسید

آب مروارید ( کاتاراکت ) چند مدل دارد. این مدل ها عبارتند از :

[tie_list type=”plus”]

  • آب مروارید کپسولی؛
  • آب مروارید هسته ای؛
  • آب مروارید قشری.

[/tie_list]

1) آب مروارید کپسولی

افرادی که دیابت دارند و یا از حجم و دوز بالای داروهای استروئیدی استفاده میکنند، کاندید ابتلا به این مدل کاتاراکت هستند. در این بیماری، عارضه در پشت عدسی چشم رخ میدهد.

2) آب مروارید هسته ای

با بالا رفتن سن میتوان انتظار به وجود آمدن کاتاراکت هسته ار داشت. این عارضه در مرکز عدسی چشم ایجاد میشود و باعث تار شدن دید خواهد شد.

3) آب مروارید قشری

ناحیه در چشم وجود دارد به نام قشر عدسی. این بیماری این ناحیه  و اطراف هسته مرکزی چشم را درگیر میکند. علائم این مدل کاناراکت خودشان را به شکل لکه های تیره و سفید مثلثی شکل نشان میدهند که از اطراف عدسی چشم شروع میشوند. این لکه ها شبیه به پره چرخ هستند و تا مرکز عدسی ادامه پیدا میکنند.

انواع آب مروارید از نظر علت ایجاد

اگر بالا رفتن سن را در نظر نگیریم، میتوان از نظر علت بروز بیماری کاتاراکت نیز آن را دسته بندی کرد.

[tie_list type=”plus”]

  • آب مروارید مادر زادی؛
  • آب مروارید ثانویه؛
  • آب مروارید ناشی از آسیب دیدگی؛
  • آب مروارید تشعشع.

[/tie_list]

1) آب مروارید مادر زادی

متاسفانه بعضی از نوزادان در دوران کودکی و بهتر بگوییم، از بدو تولد با مشکل آب مروارید رو به رو هستند. این مشکل وقتی به شکل مادرزادی باشد، معمولا در هر دو چشم دیده میشود. گاها دیده شده که کاتاراکت مادرزادی به حدی کوچک و ناچیز است که تاثیری روی چشم نمیگذارد. اما در صورتی که باعث بروز مشکل در بینایی نشود، پزشکان اقدام به برداشتن عدسی های چشم میکنند.

2) آب مروارید ثانویه

بعضی از بیمارانی که به دلیل وجود دیابت دچار آب سیاه چشم میشوند، بعد از عمل جراحی، احتمال مواجه شدن با آب مروارید را دارند. در این حالت میگوییم فرد دچار آب مروارید ثانویه شده است. افرادی که از داروهای استروئیدی استفاده میکنند نیز میتوانند با آب مروارید به مرور زمان مواجه شوند.

3) آب مروارید ناشی از آسیب دیدگی

این نوع از کاتاراکت، بعد از یک آسیب دیدگی چشمی بعد از سالها میتواند ایجاد شود.

4) آب مروارید تشعشع

در صورتی که یک فرد بر اساس نوع شغلش در معرض تشعشات باشد، میتوان انتظار بروز آب مروارید را داشت.

بیماری آب مروارید چشم؛ علل آب مروارید یا کاتاراکت

علل آب مروارید یا کاتاراکت

یکی از سوالاتی که معمولا بیماران با مراجعه به کلینیک جراحی چشم مطرح میکنند این است که علت به وجود آمدن این آب مروارید چیست؟ قبل از پاسخ دادن به این سوال اجازه دهید موضوع را کمی بازتر کنیم.

چشم ما با وجود نور است که میتواند اطراف را به خوبی ببینید. نور به اجسام تابیده میشود و بازتاب نور برخورد کرده به چشم ما میرسد. در این بین عدسی داخل چشم ما مثل لنز دوربین عمل میکند. این یعنی برای ایجاد شدن یک دید کاملا شفاف، نور را روی شبکیه چشم متمرکز میکند.

عدسی چشم قابلیت فوکوس کردن ( متمرکز شدن ) روی اجسام دور و نزدیک را نیز دارد. در مورد مواد تشکیل دهنده عدسی نیز باید گفت که این عدسی از پروتئین و آب ایجاد شده است. پروتئین عدسی را شفاف نگه میدارد تا نور بتواند به راحتی از آن عبور کند.

در مورد اینکه علت بروز این عارضه چیست، باید گفت که هنوز هم با وجود پیشرفت علم پژوهشگران در سراسر جهان نتوانسته اند علت دقیق این مشکل را متوجه شوند. یکی از این عوامل بالا رفتن سن است اما علائم دیگری که پزشکان احتمال میدهند در بروز کاتاراکت دخالت داشته باشد عبارتند از :

[tie_list type=”plus”]

  • اشعه ماوراءبنفش خورشید و دیگر منابع نوری
  • دیابت
  • فشار خون
  • چاقی
  • استعمال دخانیات
  • مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئیدی
  • مصرف استاتین برای کاهش کلسترول
  • سابقه التهاب یا آسیب دیدگی چشم
  • سابقه جراحی چشم
  • درمان جایگزینی هورمون
  • مصرف بیش از حد نوشیدنی‌های الکلی
  • نزدیک بینی شدید
  • سابقه خانوادگی ابتلا به آب مروارید

[/tie_list]

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]

این یک فرضیه است


یک فرضیه که میتوان گفت قابل قبول هم هست در مورد علت بروز آب مروارید وجود دارد و آن هم تغییرات اکسایش چشم است. بر اساس این فرضیه تغذیه میتواند تاثیر بسزایی روی بوجود آمدن این بیماری و یا جلوگیری از آن داشته باشد. مصرف میوه ها و سبزیجاتی که سرشار از آنتی اکسیدان هستند میتواند باعث پیشگیری از به وجود آمدن این بیماری شود.

[/box]

سرعت پیشرفت آب مروارید

یبشتر آب‌مرواریدهای متناسب با افزایش سن می‌توانند به‌تدریج در طی چند سال پیشرفت کنند. به همین دلیل نمی‌توان سرعت پیشرفت کاتاراکت را در افراد مختلف و وضعیت‌های متفاوت پیش‌بینی کرد. بعضی از انواع کاتاراکت (به‌ویژه در افراد جوان‌تر و افراد مبتلا به دیابت) ممکن است در مدت کوتاهی به‌سرعت پیشرفت کنند.

با وجود این موضوع تاکید می‌شود که در مدت‌زمان‌های مشخص به پزشک معالج مراجعه کنید تا وضعیت و سلامت چشم‌هایتان مورد بررسی قرار بگیرد.

بیماری آب مروارید چشم و روش تشخیص آن

کاتاراکت چشم یا بیماری آب مروارید چگونه تشخیص داده می شود؟

تست تشخیص آب مروارید ( کاتاراکت ) به چه شکلی انجام میشود؟ این تست با سه روش توسط پزشک انجام میشود.

1) تونومتری یا اندازه گیری فشار داخلی چشم

برای تست این مورد ابتدا قطره بی حسی درون چشم ریخته میشود. وقتی چشم بی حس شد، به وسیله ابزار و دستگاه مخصوص فشار داخلی چشم اندازه گیری میشود.

2) تست تشخیص دید

این مورد به وسیله یک چارت مخصوص و با بررسی قدرت بینایی بیمار در فواصل مختلف اندازه گیری میشود.

3) معاینه مردمک متسع یا گشاد شده

در ابتدا برای باز شدن مردک چشم در آن قطره ریخته میشود. سپس چشم پزشک با استفاده از یک عدسی ( ذره بین ) مخصوص  شبکیه و عصب های نوری را بررسی میکند. این معاینه نشانه های آسیب های چشمی و مشکلاتی که ممکن است وجود داشته باشد را مشخص میکند. لازم به ذکر است بعد از این بررسی، دید نزدیک فرد تا چند ساعت تار خواهد بود.

زمان مناسب برای عمل آب مروارید ( جراحی کاتاراکت چشم )

این که یک فرد چه موقع به عمل آب مروارید نیاز دارد، به صورت کامل به شرایط چشم او بستگی دارد. همه افرادی که به آب مروارید یا کاتاراکت مبتلا میشوند، به عمل جراحی نیازی ندارند. این بیماری در مراحل ابتدایی خود میتواند مشکلات کوچکی مثل نزدیک بینی را به وجود بیاورد. برای حل این مشکل نیازی به عمل جراحی نیست.  پزشک برای حل این مسئله از تجویز عینک استفاده میکند.

در صورتی که با وجود آب مروارید زندگی روزمره فرد دچار مشکل شود، عمل جراحی ضرورت پیدا میکند. اگر شما با وجود آب مروارید، در رانندگی کردن و یا مطالعه دچار مشکل هستید، میتوانید برای حل این مشکل از عمل جراحی آب مروارید استفاده کنید.

بیماری آب مروارید چشم؛ روش درمان آب مروارید ( کاتاراکت چشم )

روش درمان آب مروارید ( کاتاراکت چشم )

برای درمان کاتاراکت، دو روش وجو دارد.

  1. جراحی آب مروارید برش کوچک؛
  2. جراحی اکسترا کپسولار.

1) جراحی آب مروارید؛ جراحی آب مروارید برش کوچک

در جراحی آب مروارید برش کوچک (SICS) یک برش ریز در داخل قرنیه ایجاد میشود. قرنیه که خارجی‌ترین لایه چشم است، قسمت گنبدی شکلی  است که در جلوی عدسی قرار گرفته.

پس از ایجاد برش، جراح یک پروب را از طریق برش به داخل قرنیه وارد می‌کند. این کاوشگر یا پروب از امواج اولتراسوند برای شکستن عدسی استفاده می‌کند. در نهایت جراح به وسیله پروب قطعات کوچک را از چشم خارج میکند. چشم پزشکان این فرآیند را روش جراحی فیکو می‌نامند.

کپسول عدسی، غشای خارجی نازکی است که عدسی را می‌پوشاند. جراح این کپسول  را در جای خود قرار می‌دهد و یک عدسی مصنوعی جدید را درون آن جایگذاری میکند. به طور معمول برش درون قرنیه، نیازی به بخیه ندارد.

در برخی موارد ممکن است فرد به دلیل سایر مشکلات چشمی نتواند از عدسی مصنوعی استفاده کند. در این صورت گذاشتن لنزهای تماسی یا عینک می‌تواند مشکلات بینایی را برطرف شکند.

2) جراحی آب مروارید؛ جراحی اکسترا کپسولار

جراحی اکسترا کپسولار، برخلاف جراحی برش کوچک، شامل ایجاد یک برش بزرگ در داخل قرنیه می‌شود. با وجود این برش بزرگ، عدسی  به صورت یک تکه و کامل خارج میشود. در این روش جراحی نیز مانند عمل SICS ، جراحان کپسول لنز را برای پشتیبانی از عدسی مصنوعی جدید، در جای خود قرار می‌دهند.

جراحان معمولاً این نوع از جراحی را زمانی انجام می‌دهند که امواج التراسوند در عمل فیکو، قادر به شکستن نقاط غیر شفاف عدسی نیستند.

تکنیک جراحی فمتوکاتاراکت یا جراحی آب مروارید با لیزر

در این روش که از لیزر در عمل جراحی آب مروارید استفاده میشود، به جای استفاده از تیغ برای برش چشم و رسیدن به عدسی چشم و خارج کردن آن، از لیزر استفاده میشود. در نتیجه ی استفاده از لیزر، عمل دقیق تر و با کیفیت تر خواهد بود.

بیماری آب مروارید چشم؛ آمادگی های پیش از عمل آب مروارید

آمادگی های پیش از عمل آب مروارید

[tie_list type=”plus”]

  • برای حضور در مرکز جراحی و انجام عمل کاتاراکت، حتما یک همراه با خود داشته باشید. بهتر است همراه برای خانم ها یک خانم و برای آقایان یک آقا باشد.
  • روز قبل جراحی را به استراحت کردن اختصاص دهید.
  • حتما شب قبل از عمل دوش بگیرید. تا مدتی بعد از عمل جراحی آب مروارید نمیتوانید استحمام کنید.
  • در صورت داشتن، تمام مدارک پزشکی (آزمایش، عکس، مشاوره های قلبی، مغزی، ریوی، کودکان،…) خود را همراه خود بیاورید.
  • اگر شب قبل از عمل دچار استرس شدید، با مشورت با پزشک میتوانید قرص اگزازپام قبل از خواب میل کنید.
  • اگر دیابت، فشار خون، حساسیت دارویی و یا آلرژی به یک ماده خاص دارید، حتما قبل از عمل با پزشک بیهوشی و متخصص چشم این موضوع را در میان بگذارید.
  • از آرایش کردن و لاک زدن بپرهیزید.
  • لوازم زینتی، جواهرات، ساعت مچی و … را همراه با خود به بیمارستان و یا کلینیک نیاورید.
  • در روز های قبل از عمل جراحی کاتاراکت، از مصرف غذاهای پر کالری، چرب، الکلی و ترکیبات ویتامینی اضافه به ویژه ویتامین های محلول در چربی ( مثل ویتامین A، D، E، K ) پرهیز کنید.
  • در روز عمل لباس راحت، نخی و گشاد بپوشید.
  • بعد از جراحی، بین 1 الی 10 روز استراحت در منزل نیاز دارید. بنابراین در صورت لزوم این موضوع را با محل کارتان بررسی و از قبل برنامه ریزیهای لازم را انجام دهید.
  • در صورتی که در دوره عادت ماهانه هستید، حتما این موضوع را با پزشک معالج در میان بگذارید.
  • در صورتی که سن شما کمتر از 18 سال است، نیاز به حضور پدر و رضایت او برای عمل جراحی آب مروارید لازم است.

[/tie_list]

آمادگی بیمار در حین عمل آب مروارید

قبل از شروع عمل ابتدا سابقه پزشکی فرد آماده میشود و تمام اطلاعات مهم و مرتبط در این باره بررسی میشوند. سپس عمل جراحی آغزا میشود. روند عمل جراحی به این صورت است :

[tie_list type=”plus”]

  • دارو به منظور حفظ آرامش، توسط پزشک به بیمار داده میشود؛
  • پزشک برای بی حسی چشم از قطره بی حسی و یا به شکل تزریقی استفاده میکند؛
  • در حین عمل بیمار بی هوش نیست و روشنایی و حرکات را میبیند. اما این طور نیست که به طور دقیق تمام کاری که جراح انجام میدهد را ببیند. از این نظر نیازی به نگرانی نیست و در حین عمل اذیت نخواهید شد.
  • جراح ابتدا برش های کوچکی روی چشم ایجاد میشود تا به عدسی چشم برسد.
  • در قدم بعدی عدسی ها برداشته میشوند و عدسی مصنوعی جایگزین آنها میشود.
  • در این عمل معمولا از بخیه استفاده نمیشود. چرا که زخم ها به خودی خود خوب میشوند.
  • بعد از جراحی نیز یک محافظ روی چشم ها قرار میگیرد و بیمار راهی اتاق ریکاوری میشود.
  • تمام مدت زمان عمل جراحی آب مروارید 15 دقیقه به طول می انجامد.

[/tie_list]

بیماری آب مروارید چشم؛ مراقبت های بعد از عمل آب مروارید

مراقبت های بعد از عمل آب مروارید

در این بخش مراقبت های لازم برای بیمارانی که تحت عمل جراحی آب مروارید قرار گرفته و درون چشمشان لنز قرار گرفته، توضیح داده شده است.

1) نیاز به قطره در زمان پانسمان

در هنگامي كه چشم شما هنوز پانسمان است، لازم نيست قطره بريزيد، در اين زمان ممكن است براي شما مسكن خوراكي و يا قرص استازولاميد تجويز شده باشد كه طبق دستور داده شده، مصرف كنيد.

2) رژیم غذایی و داروهایی مثل آسپرین و انسولین

بعد از هوشيار شدن، رژيم غذايي و مصرف داروهاي قبلي به روال عادي برميگردد. اگر داروي اسپيرين بخاطر عمل جراحي قطع شده است، بدنبال عمل جراحي مصرف ان را از سر بگيريد. مصرف داروي قند و انسولين طبق روتين و دستور قبلي از سر بگيريد، مگر انكه پزشك بيمارستان به شما دستور ديگري داشته باشد.

3) عدم وضوح دید بعد از برداشتن پانسمان

پانسمان چشمتان را معمولا پزشك برميدارد. توجه داشته باشيد كه ديد چشم عمل شده بلافاصله بعد از برداشتن پانسمان ممكن است خيلي شفاف و واضح نباشد. از اين مسئله نگران نباشيد.

4) قطره های چشمی بعد از عمل

بعد از برداشتن پانسمان، استفاده از قطره هاي چشمي را شروع كنيد. معمولا بدنبال عمل دو قطره زير تجويز ميشود:

  1. قطره بتامتازون چشمي هر دو ساعت و
  2. قطره كلرامفيكل چشمي هر شش ساعت.

اگر زمان مصرف قطره در طي خواب فرا برسد، لازم نيست براي استفاده از قطره بيدار شويد.
اگرزمان مصرف دو قطره با هم فرا برسد، بهتر است كه بين استفاده از دو قطره حداقل ده دقيقه فاصله بدهيد.
مقدار مصرف هر نوع قطره، هميشه يك قطره است. بهتر است اندكي سرتان را به پشت خم كنيد ، مختصر پلك پايين را به پايين بكشيد و يك قطره در گودي بين چشم و پلك بريزيد. اگر مطمئن نيستيد كه قطره وارد چشم شده است ، يك قطره ديگر بريزد.

معمولا قطره كلرامفنيكل تا يك هفته مصرف ميشود و بعد از ان قطع ميشود. اما مصرف قطره بتامتازون بمدت ٥-٦ هفته ادامه داده ميشود و هر هفته مصرف ان كم ميشود . ميتوانيد بشكل زير مصرف ان را كم كنيد:

[tie_list type=”minus”]

  • هفته اول هر دو ساعت (غير از ساعات خواب)،
  • هفته دوم هر ٤ ساعت( تقريبا روزي ٥ بار)،
  • هفته سوم هر ٦ ساعت( روزي ٤بار)،
  • هفته چهارم هر ٨ ساعت( روزي ٣بار)،
  • هفته پنجم هر ١٢ ساعت( روزي ٢ بار) و
  • هفته اخر روزانه يكبار. دو هفته اخر مصرف بتامتازون معمولا همزمان است با ويزيت ماه اول بعد از عمل جراحی.

[/tie_list]

5) استفاده از محافظ چشم

معمولا محل عمل جراحي اب مرواريد، بخيه نميشود، به اين دليل بسيار در مقابل ضربه و فشاراسيب پذير است. از خاراندن، مالش و فشار به چشم عمل شده ، دوري كنيد زيرا ممكن است سبب باز شدن زخم و جابجايي لنز شود. به همين دليل يك محافظ چشمي ، روي چشم شما قرار ميگيرد. اين محافظ نقش سپر در مقابل ضربه احتمالي، فشار و يا مالش اتفاقي را دارد.

پشت محافظ، چشم بايد باز باشد و حتي ميتوانيد از سوراخهاي محافظ ببينيد. محافظ را ميتوانيد با چسب يا باند كشي روي چشم عمل شده قرار دهيد. بسياري از بيماران سوال مي كنند كه تا چه وقت محافظ را استفاده كنند و ايا شب لازم است ان را استفاده كنند؟

بايد توجه داشته باشيد كه با گذشت زمان مقاومت محل عمل بيشتر شده و بعد از چند ماه مثل زمان قبل از عمل ميشود. نياز به محافظ در روزهاي اول بعد از عمل جراحي بيشتر است. بهتر است هنگام خواب از محافظ استفاده شود تا از ضربه هاي احتمالي ناشي از مالش چشم و برخورد با گوشه بالش و پتو در هنگام خواب جلوگيري شود.

در صورت حضور در جاي شلوغ نظير خيابان، مترو اتوبوس، مهماني و مجالس حتما ازمحافظ استفاده كنيد. در صورتي كه در خانه بچه كوچك داريد و يا بچه كوچك به ديدارتان امده است، حتما از محافظ استفاده كنيد. بهتر است بمدت ٣-٤ هفته از نوه های خود مراقبت نكنيد، زيرا كودكان ممكن است سبب اسيب چشم شوند.

6) ورود آب به چشم

ورود اب به چشم بعد از عمل جراحي ممنوع است. زيرا ممكن است سبب ورود ميكروب به داخل چشم و شروع عفونت شود. اين احتمال بعد از چند روز كم ميشود.به مين دليل از وارد كردن اب به چشم حين شستن صورت يا استحمام جلوگيري كنيد.

ميتوانيد بعد از چند روز از عمل جراحی، صورت تان را بشوييد يا استحمام كنيد. بهتر است اين كار را با چشم بسته انجام دهيد تا اب وارد چشمتان نشود. شنا تا چند هفته اول بهتر است انجام نشود. از بخار اب ، سونا و spa بمدت يك ماه دوری كنيد. بهتر است در هفته های اول بعد از عمل، براي شستشوی سر از شامپو بچه استفاده شود.

7) فعالیت های بعد از عمل

روز اول بعد از عمل را استراحت كنيد. در روزهاي اول بعد از عمل از گرد و خاك، باد، مواد محرك شيميايي، و دود دوری كنيد. از كار بدني شديد، ورزش شديد، بلند كردن اجسام سنگين، خم شدن، سجده پرهيز كنيد.

كارهاي معمولي، دفتري و همچنين مطالعه و تماشاي تلويزيون را ميتوان از همان ابتدا شروع كرد. اگرچه ممكن است بدليل ديد نامناسب اوايل عمل ، يك مقدار خسته كننده باشد. توجه داشته باشيد كه روزهاي اول بعد از عمل جراحی، ديد ممكن است كامل نباشد.

به همين دليل از انجام كارهايي كه نياز به ديد دقيق دارند مثل رانندگی، خلبانی، كار با ماشين الات دقيق و خطرناك در صورتيكه ديدتان مناسب نيست دوری كنيد. بعد از برگشت ديد، انجام اين كارها بلامانع است. رانندگي در شب در روزهای اول بعد از عمل ممكن است با حساسيت به نور همراه باشد.شروع مجدد كار در محيط هاي الوده و باز ، پر از دود ،گرد و خاك و يا مواد محرك ( مثل وايتكس) بهتر است با تاخير باشد.

بیماری آب مروارید چشم مادرزادی؛ معاینه بعد از عمل

8) معاینه بعد از عمل

بعد از عمل جراحی كاتاراكت، برای معابنه مجدد مراجعه كنيد. معمولا معاينه بعد از عمل، روز اول، هفته اول و ماه اول بعد از عمل جراحی انجام ميشود. طبق نظر پزشك معالج ممكن است فاصله بين معاينات كم شود. هميشه از پزشك خود، زمان معاينه مجدد را بپرسيد.

9) علائم و نشانه هاي كم اهميت بدنبال عمل

وجود اين علائم دليل مراجعه به پزشك نيست:

[tie_list type=”plus”]

  • ديدن تصوير موجدار و يا كج ديدن و يا سايه دار ديدن اجسام. اين بعلت عدم تطابق چشم با لنز است و با گذر زمان كم ميشود.
  • خونريزي زير ملتحمه كه بصورت خونريزي در بافت سفيد چشم ديده ميشود. اين علامت بدليل اسيب ديدن عروق سطحي چشم ايجاد ميشود و در عرض يك تا دو هفته از بين ميرود.
  • احساس خشكي و با احساس خراش يا حالتي مثل فرو رفتن سوزن در چشم. اين علامت ناشي از زخم محل جراحي اب مرواريد است و با گذشت زمان از ببن ميرود.
  • مختصر ترشح و چسبيدن مژه ها عادي است.

[/tie_list]

10) لطفا به این علائم دقت کنید

علائم مهم بعد از عمل جراحي اب مرواريد كه در صورت بروز ان ، سريع به پزشك خود مراجعه كنيد:

[tie_list type=”plus”]

  • درد شديد كه با مسكن معمولي كم نشود.
  • افت ديد پيشرونده،
  • قرمزي شديد چشم،
  • ترشح شديد، و
  • ايجاد مگس پران و جرقه

[/tie_list]

اين علايم ميتوانند دال بر عفونت داخل چشمي و يا پارگي شبكيه باشد.

11) تعویض عینک بعد از عمل

بعد از عمل جراحي معمولا نمره عينك قبلي عوض ميشود و ممكن است كه عينك قبلي شما، برايتان مناسب نباشد. معمولا در فاصله يك تا دو ماه بعد از عمل ، نمره عينك ثابت شده و ميتوان عينك دور يا نزديك نجويز كرد. در صورت حساسيت به نور ميتوان از عينك افتابي استفاده كرد.

بیماری آب مروارید چشم

12) مراقبت در هنگام استفاده از قطره چشمی

هنگام استفاده از قطره هاي چشمي، مواظب باشيد كه نوك قطره با مژه و با پلك تماس پيدا نكند، زيرا سبب الودگي قطره ميشود. بعد از باز كردن قطره ، قطره ها معمولا بمدت سه تا چهار هفته قابل استفاده هستند. كلرامفنيكل توليدي بعضي از كارخانه هاي دارو سازي، بعد از باز شدن بايد در يخچال نگهداري شود. اين اطلاعات را از روي برچسب دارو بخوانيد.

13) مشورت با پزشک در مورد استفاده از قطره های چشمی گذشته

اگر قبل از عمل جراحی، تحت درمان با قطره چشمي ديگری بوده ايد، براي مصرف يا عدم مصرف آن، با پزشك خود مشورت كنيد. در صورت نياز به ادامه آن ( معمولا داروهاي ضد فشار چشم ادامه داده ميشوند)،از قطره های نو استفاده كنيد. زيرا قطره های باز ممكن است آلوده شده باشند و خطر عفونت داخل چشمي را بالا ببرند.

14)  استفاده از مواد آرایشی

مواد آرايشی به علت اينكه مواد محرک دارند، و ميتوانند سبب تحریک چشم و حتی عفونت چشم شوند، بهتر است در چند هفته ابتدايي استفاده نشوند.

15) ترشحات چشمی

روزهای اول بعد از عمل جراحي، ممكن است چشم مختصر ترشح داشته باشد و سبب چسبيدن مژه ها شود. هميشه ترشحات چشم را پاك كنيد. بهتر است اين كار را با گوشه يک گاز استريل انجام دهيد. اگر ترشحات خشک شده است، روی آن قطره كلرامفنيكل و يا قطره اشك مصنوعی بريزيد و سپس آن را پاک كنيد.

عوارض عمل جراحی آب مروارید

بعد از عمل جراحی کاتاراکت ممکن است با یکی از این عوارض رو به رو شوید. در این صورت باید هر چه سریع تر با پزشک معالج تماس گرفته و برای معاینه مراجعه کنید:

[tie_list type=”lightbulb”]

  • کاهش دید؛
  • تشدید درد؛
  • افزایش قرمزی چشم؛
  • ورم اطراف چشم؛
  • ترشحات چشمی؛
  • دید مواج؛ اخگر بینی ( یا تغییر در میدان دید).

[/tie_list]

اشتراک گذاری در whatsapp
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در facebook
اشتراک گذاری در email
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
دکتر محبی یکی از خوش اخلاق ترین دکتر هایی هستن که من به عمرم دیدم. ایشون توی کارشون هم تجربه فوق العاده ای دارن. هم خودم هم چندتا از اعضای خونوادم پیش ایشون عمل کردیم و کلا دیگه عینک نمیزنیم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
واقعا فکرشم نمیکردم با یه عمل ساده و در عرض چند دقیقه تا این اندازه بیناییم تغییر کنه. از دکتر محبی و تیم حرفه ایشون تشکر میکنم.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
بعد از هشت سال عینک زدن بالاخره از شر عینک زدن خلاص شدم. انگار وارد یه دنیای جدید شدم. همه چیز با کیفیت تر شده. حس فوق العاده ایه.
رضا بهمنیان
رضا بهمنیان
@rezabahmaniaan
بیشتر بخوانید
با وجود اینکه تازه از اتاق عمل بیرون اومده بودم اما وضوح دیدم چند برابر شده بود. طوری که راحت میتونستم ساعت رو بخونم. فکرشم نمیکردم یه روزی بتونم بدون عینک تا این حد واضح ببینم.
قبل
بعدی

به مشاوره نیاز داری؟

کافیه روی دکمه زیر کلیک کنید و نام نام خانوادگی و شماره تماست رو برای ما ارسال کنی. کارشناس های تیم جراحی چشم در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.